Ana sayfa Haber Filmmor Kadın Filmleri Festivali Başlıyor

Filmmor Kadın Filmleri Festivali Başlıyor

728
0

Yirmi beş ülkeden filmler ve konuklar, tema bölümleri, toplu gösterimler, panel, konferans ve atölyelerle, Festival 12–20 Mart’ta İstanbul’da, 26–27 Mart’ta Van’da, 2–3 Nisan’da Antalya’da, 9–10 Nisan’da Trabzon’da olacak.

Festival:

– Kadınların ve kadınların deneyimlerinin, sorunları kadar başarı ve üretimlerinin de görünürlüğünü artırmak,

– Kadınların sinemaya / kendilerini ifade edebilecekleri iletişim alanlarına katılımını artırmak

– Kadınlar arası ulusal ve uluslararası deneyim alışverişi ve iletişim olanaklarını artırmak,

– Kadınların kültürel ve demokratik katılımına katkıda bulunmak amaçlarıyla yapılıyor.

Festivalde bu yıl; Kadınların Sineması, Kadınlardan Ortadoğu, Kendine Ait Bir Cüzdan, Annelik Meselesi, Cins-iyet-ler bölümlerinde, 25 ülkeden, 88 kadın yönetmenden altmışı aşkın film var.

Ayrıca sinemada cinselliğe dair ‘O İş Anlattığınız Gibi Değil’, sinemada sansüre dair ‘Yasaklar ve Yalanlar’, ‘Film Okuma’, ‘Queer?’ gibi atölyeler, festival temasının konuşulacağı bir söyleşi, Kamerun ve Filistin Kadın Filmleri Festivali ile buluşmalar ve elbette yine filmlerin yönetmenleriyle yapılacak olan söyleşiler var.

Festival 12–20 Mart arası İstanbul’da, Cezayir, Fransız Kültür Merkezi, İstanbul Modern salonlarında olacak. Ardından yine yollarda… Van Kadın Derneği ortaklığıyla 26–27 Mart’ta Van’da, Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği/Merkezi ortaklığıyla 2–3 Nisan’da Antalya’da, Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği ortaklığıyla 9–10 Nisan’da Trabzon’da olacak.

Festivale dair detaylı bilgi için: www.filmmor.org

Önceki makaleMiranda July Röportajı
Sonraki makaleZeki Demirkubuz Son Filmi Yeraltı’yı Anlattı
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here