1990’lı yıllarda OHAL bölgesinde görev yapan muhabirlerin hikâyesini konu alan Press, 18 Mart’ta vizyona giriyor.
Yönetmeni Sedat Yılmaz’ın ilk yönetmenlik denemesi olan Press, 47. Altın Portakal Film Festivali’nde “Jüri Özel Ödülü”nü kazanırken filmin oyuncularından Aram Dildar da “Behlül Dal Jüri Özel Ödülü”nün sahibi olmuştu.
Şu an Günlük adıyla yayın hayatına devam eden dönemin Gündem gazetesi çalışanlarının OHAL bölgesinde karşılaştıkları zorlukları anlatan film için yönetmen Yılmaz, ülkenin gerçeklerini ve yaşanmışlıklarını anlatmak amacıyla filmi çektiklerini söylüyor. Senaryosu dört yıllık bir süreç sonunda tamamlanan Press, Kürtçe ve Türkçe olarak çekildi. Yönetmen Yılmaz, çekimleri Diyarbakır’da gerçekleşen filmin castını oluştururken de o dönemde yaşanmışlıklar hakkında fikir sahibi olan ve Kürtçeye hâkim ama profesyonel olmayan Kürt oyuncuları tercih ettiklerini belirtiyor.
Filmin hikâyesi şöyle: 1990’lı yılların ilk yarısında çatışmaların yoğun yaşandığı günlerde, bir avuç gazeteci Diyarbakır’da yaşanan insan hakkı ihlallerini dünyaya duyurmaya çalışmaktadır. İstanbul merkezli Gündem gazetesinin Diyarbakır bürosunda yedi kişi çalışmaktadır. Hasan (36) büronun şefi; Faysal (30), Alişan (28), Kadir (27) diğerlerine göre daha tecrübeli muhabirlerdir. Lokman (24) ve Songül (23) daha çok büroda çalışmaktadır. Fırat (17) ise büronun gazete dağıtım ve getir götür işlerini yapmaktadır.
Faysal, yaptığı bir haberde orduyla ilişkisi olan bir çetenin izine rastlar. Çete, bölgedeki birçok cinayetin zanlısıdır. Çete haberinden sonra tehdit telefonları almaya başlayan Faysal, çetenin üzerine gitmeye devam eder. Büronun teknik olanaksızlıkları yetmezmiş gibi her türlü engellemeyle karşılaşırlar. Gazetecilerin en basit işleri bile onlar için aşılması zor engeller haline gelir. Çektikleri fotoğrafları bastıracak yer bulmak ya da fotoğrafları İstanbul’a göndermek için sürekli karşılarına çıkan engelleri aşmak zorundadırlar.