Ana sayfa 2000'ler 2008 Kandidaten

Kandidaten

1007
0


Sinematograf Manuel Alberto Claro’nun elinden estetik bir biçimde çıkma “Kandidaten” tarz sahibi ve nefes kesici bir gerilim. Savunma avukatı olan Jonas Bechmann (Nikolaj Lie Kaas) kendisini sisteme adamış birisidir, ta ki büyük bir şantajın kurbanı olduğunu öğrendiği güne dek. İpliğini pazara çıkarmakla kendisini tehdit edenlerin peşine inisiyatifi eline alıp düşer. Fakat hiçbir şey göründüğü gibi değildir, bu şantaj onu babasının bir buçuk yıl önceki esrarengiz ölümü ve azılı suçlu Claes Kiehlert (Kim Bodnia)’in mıntıkasının ortasında bırakır. Jonas kendi kontrolü dışındaki güçlerin insafında tehlikeli ve kafa karıştırıcı bir dünyanın göbeğinde kalakalır.

Yönetmen Kasper Barfoed kargaşa ve endişe duygularını ortaya çıkarmak için geçmişle şu an arasında gidip gelmeler yaparak zaman ve mekân arasında arasındaki dengeyi ustalıkla tutturmuş. Tıpkı Jonas gibi bizler de gerçeğin nerede saklı olduğuna dair sürekli tahminlerde bulunuyoruz. Baştan sona ustalık kokan olay örgüsü ve tempo, karakteristik ses tasarımı ve güçlü oyunculuklar filmi son dönemde Avrupa’dan çıkmış en göze çarpan kara filmlerden biri hâline getiriyor.

Önceki makaleEldfjall
Sonraki makaleShivachki
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here