Ana sayfa 2000'ler 2007 Shivachki

Shivachki

1364
0


Dora, Katia ve Elena yaşadıkları kasabayı arkalarında bırakıp saygın birer iş bulma umuduyla Bulgaristan’ın başkenti Sofya yolunu tutar. Başlarda genç bir çift ve gözü yükseklerde olan bir müzisyenle aynı daireyi paylaşmak zorunda kalsalar da zamanla birlikte kuruntuları kaybolur. Katia şans eseri bir barda garsonluk işi bulur, fakat sonraları bir kadın pazarlamacısıyla tanışır. Alımlı olmasının da yardımıyla merdivenleri birer birer çıkar, arkadaşlarıysa sıradan işlere mahkûm kalır.

Üç genç kadın arasındaki ilişkiye eğilen yönetmen Lyudmil Todorov hayatta yaşanan değişiklikler karşısında dostluklarının gidişatı üzerinde duruyor. Yeni Avrupa’nın diğer yüzüne dair eleştirel bir yorum getirdiği hâlde Alexandra Surchadzhieva (Dora), Elen Koleva (Elena) ve Violeta Markovska (Katia)’nın etkileyici oyunculukları sayesinde film derinlerde yatan iyimserliği barındırmıyor değil. Bu sosyal drama gerçek olaylara dayansa dahi dürüstlüğü ve çekiciliği kullanmak için, seyirciyi tatmin etmek için lirik komedi ve melodrama yönünde ilerlemekten çekinmiyor.

Önceki makaleKandidaten
Sonraki makaleThe Secret of Moonacre
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here