Ana sayfa Haber Onur Ünlü’den Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikâyesi

Onur Ünlü’den Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikâyesi

608
0


Pek çok televizyon dizisinde senarist olarak çalışan Onur Ünlü’nün ilk çıkışı Takeshi Kitano’ya adadığı son derece stilize bir polisiye olan Polis (2006) filmiyle olmuştu. Türk sinemasında çok fazla örneğine rastlamadığımız bir türde son derece biçimsel bir filmle senaryoları dışında, sinema tekniğine hâkimiyetini de gösteren Ünlü, sonrasında Çocuk (2007) ve Güneşin Oğlu (2008) filmleriyle gerçeklikle ilgilenmediğini, estetik anlayışında olduğu gibi gerçekliğe yaklaşımında da farklı bir tarz benimsediğini ortaya koymuştu. Farklı türleri filmlerinde denemekten çekinmeyen yönetmen, en son Beş Şehir (2009)’le sadece kendi takipçileri arasında değil, festival çevrelerinde de büyük ilgi gördü. Fakat yönetmeni esas gündeme taşıyan proje, kuşkusuz TRT’de yayınlandıktan kısa süre sonra bir fenomene dönüşen Leyla ile Mecnun dizisi oldu.

Radikal gazetesinden Şenay Aydemir’in Onur Ünlü’yle yaptığı röportajdan öğrendiğimiz kadarıyla, yönetmen şu sıralar çekmeye başladığı yeni filmi Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikâyesi’nde, kariyerinde şimdiye kadar denediği bütün türleri birleştirip, bunların üzerine eleştirel bir metin ortaya çıkaracakmış gibi gözüküyor. Leyla ile Mecnun dizisinde de yer yer toplumsal hayatımıza işleyen gündelik politikayla ilgili meseleleri hicivsel bir şekilde eleştiren yönetmen, son filminin de başta aile kurumu olmak üzere, devletin bireyin hayatındaki egemenliğini sorgulayacak bir alt metin sahip olduğunu belirtiyor: “Devletin önerdiği ortalama aile yapısının karanlık yanları, ailenin içine düştüğü pespaye durum ve aile fikrinin zorlayıcılığı, inandırıcılıktan uzak olmasıyla ilgili bir film” diyerek projesini özetleyen Ünlü, anlaşılan kendine has mizahıyla eleştirelliğini yine tek bir potada eriterek, absürd komedi üzerinden derdini anlatmanın peşine düşecek…

Önceki makaleFilmlerden Sekanslar -7-
Sonraki makaleAltyazı’nın Temmuz-Ağustos Sayısı Çıktı
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here