Ana sayfa Haber Saraybosna’dan Panahi’ye Ödül

Saraybosna’dan Panahi’ye Ödül

676
0


17. Saraybosna Film Festivali, Saraybosna’daki Halk Tiyatrosu Binası’nda düzenlenen törenle başladı. 30 Temmuz’a kadar sürecek ve 44 ülkeden 220 filmi izleyicilerle buluşturacak festivalin açılış töreni öncesinde, Arjantinli Lucrecia Martel ve Macar yönetmen Bela Tarr gibi dünyaca ünlü yönetmenler de festivale katıldı.

Panahi’ye Ödül
Festivalin organizatörü Mirsad Purivatra, ilk Saraybosna Film Festivali’nin 1995 yılında kuşatma altında bulunan Saraybosna’da organize edildiğini anlatarak, ilk festivalin açılışında gösterilen Beyaz Balon filminin İranlı yönetmeni Jafar Panahi’nin şu anda cezaevinde bulunduğunu hatırlattı. Purivatra, ”Saraybosna’nın Fahri Kalbi” ödülünün Panahi’ye gıyabında verildiğini ve kendisine bu konuda daha önce bilgi verdiklerini dile getirdi.

Açılış töreninde, Panahi’nin cezaevinden Saraybosna Film Festivali’nin organizatörlerine gönderdiği teşekkür mektubu da okundu.

Festivalde Gösterilecek Türk Filmleri
Festivalin yarışma bölümünde Seyfettin Tokmak’ın yönetmenliğini yaptığı Kırık Midyeler, belgesel dalında Metin Akdemir’in Ben Geldim, Gidiyorum filmi, In Focus dalında ise Seyfi Teoman’ın Bizim Büyük Çaresizliğimiz filmi gösterilecek.

Önceki makaleOndine
Sonraki makaleMihalis Kakogiannis Vefat Etti
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here