Ana sayfa Haber Bir Zamanlar Anadolu’da Filmi Oscar’ların da Favorisi

Bir Zamanlar Anadolu’da Filmi Oscar’ların da Favorisi

755
0

Bu yıl Oscar’larda Yabancı Dilde En İyi Film kategorisinde geçtiğimiz Cannes Film Festivali’ndeki rekabet devam edecek gibi gözüküyor. Şimdiden bu dalda olası aday filmlerin ve bu filmlerin şansları değerlendirilirken, Nuri Bilge Ceylan’ın Cannes’da Jüri Büyük Ödülü’nü Dardenne Kardeşler’in son filmiyle paylaştığı Bir Zamanlar Anadolu’da filmi de favoriler arasında gösteriliyor.
Filmmisery.com sitesinin haberine göre, Aki Kaurismaki’nin Le Havre (Finlandiya), Hong-jin Na’nın Hwanghae (Güney Kore), Vibeke Lokkeberg’in Tears of Gaza (Norveç) ve Markus Schleinzer’in Michael (Avusturya) filmleri Bir Zamanlar Anadolu’da filmiyle birlikte en yüksek şans verilen yapımlar arasında gösteriliyor.

Bunların dışında Dogtooth’un izinden giden deneysel ve kural yıkıcı Yunan filmi Attenberg, Holokost döneminde yaşananları ekrana taşıyan Polonya filmi In Darkness ve Cannes’da büyük yankı uyandıran Fransız filmi Polisse de sürpriz yapması muhtemel filmler olarak öne çıkıyor.
Önceki makaleI’ve Loved You So Long
Sonraki makaleSan Sebastian Film Festivali’nin Açılış Filmi Belirlendi
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here