Ana sayfa Haber Bir Zamanlar Anadolu’da Filminin Türkiye Prömiyeri Yapıldı

Bir Zamanlar Anadolu’da Filminin Türkiye Prömiyeri Yapıldı

867
0


Nuri Bilge Ceylan’ın merakla beklenen son filmi Bir Zamanlar Anadolu’da’nın Türkiye galası 18. Adana Altın Koza Film Festivali’nde gerçekleştirildi. Gösterime hem basın mensupları ve festival konuklarının hem de Adana halkının yoğun ilgisi vardı. Normalde tek salonda gösterilecek olan film, yoğun ilgiden dolayı üç salonda birden gösterildi. Yönetmen ve set ekibinin katılımıyla kırmızı halıda kısa bir seremoni eşliğinde yapılan gösterimde, sinema ve sanat camiasından önemli pek çok isim de hazır bulundu.

Nuri Bilge Ceylan son filminde diğer filmlerinden farklı olarak daha fazla diyaloğa, mizaha ve sürükleyici bir anlatıma yöneliyor. Yönetmenin meşhur taşra üçlemesindeki minimal sinema dili, bu sefer anaakım sinemaya daha yakın bir yerde duruyor. Giriş, gelişme ve sonuç bölümleriyle birlikte yönetmen klasik bir öykü dili üzerinden gidiyor. Üç saatlik süresine rağmen herkesin rahatça izleyebileceği bir film çeken yönetmen, bu filmle birlikte kemikleşmiş seyirci kitlesini şaşırtacağa benziyor. Gişe konusunda da filmin en “başarılı” NBC filmi olması kuvvetle muhtemel. Umarız NBC’yi “sanat filmi” klişesiyle değerlendiren önyargılı bakış açısı bu film için de işlemez. (Barış Saydam / Adana)

Önceki makaleMama Africa
Sonraki makaleTürkiye’den Yedi Film OSCAR İçin Yarışacak
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here