Ana sayfa Haber Yeni Çıkan Kitaplar: Sınıf İlişkileri

Yeni Çıkan Kitaplar: Sınıf İlişkileri

877
0

sinif-iliskileri
Sınıf İlişkileri
Hazırlayan: Aslı Güneş, M. Nedim Süalp, Z. Tül Akbal Süalp
Bağlam Yayınları, Aralık 2011, 436 s.

Hızla dönüşür ve değişirken toplumsallığımızı ve toplumsal ilişkileri, ilişkilerin içsel dinamiklerini anlamlandırabilmek, bilgiyi ilişkilendirip üretebilmek yaşamsal bir gerekliliğe dönüşüş durumdadır.

Sınıf İlişkileri, yeniden ve bıkmadan eleştirel bir sorgulamayı canlı tutmak için Türkiye’de de aslında azımsanmayacak nicelikte olan çalışmaların bir ucundan tutma gayreti gösteriyor. Dünyayı anlamlandırmak için en iyi yöntem olarak kabul ettikleri Marksizm’in temel kavramlarından birinin, sınıfın, sureti soldurulmuş bir resim olmayacağı iddiasıyla sınıf ilişkileri ve hareketlerini bir kez daha tartışmaya açıyor, bu alanda Türkiye’de de son dönemde yeniden canlanan çalışmaların yanına ekleniyor.

Önceki makaleBu Son Olsun Filminden Emek Sineması’na Destek
Sonraki makale2011’in En İyi Avrupa Filmleri
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here