Ana sayfa Haber Dünyanın Belgeseli İstanbul’a Geliyor

Dünyanın Belgeseli İstanbul’a Geliyor

603
0
Bu yıl 5. yılını kutlayacak olan Documentarist – İstanbul Belgesel Günleri, 1-6 Haziran 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Dünyanın nitelikli belgesellerinden oluşan seçkileriyle Türkiye’deki film festivalleri içinde önemli bir yer edinen etkinlik, 2012 programıyla da belgesel alanında yeni ufuklara açılıyor. Yaşadığımız dünyanın nabzını tutan filmleri, önemli konukları, master class, atölye, panel ve yan etkinlikleriyle dopdolu bir festival deneyimi yaşatmaya hazırlanıyor.
Documentarist’in bu yılki onur konuğu çağımızın önemli belgeselcilerinden olan Heddy Honigmann olacak. Metal ve Melankoli, O Amor Natural, Yeraltı Orkestrası, El Olvido gibi filmlerinin yer alacağı kapsamlı bir retrospektifle İstanbul’da ağırlanacak olan yönetmen festivalde bir de sinema dersi verecek.
Honigmann bölümünün yanısıra festival programı bu yıl, dünyanının gündemine oturan bir coğrafyayı daha yakından tanımaya yardımcı olacak filmlerin buluştuğu “Arap Dünyası: Değişim Rüzgarları”, komşumuzun içinden geçtiği zorlu sürece ayna tutan filmlerin ağırlıkta olduğu “Yunanistan: Komşuda Pişen”, bellek ve belgesel sinema ilişkisini tartışılacağı “Belleği Belgelemek”, müzikle sinemanın mutlu birlikteliğine örnek oluşturan filmlerden oluşan “Müzik Belgeselleri” gibi bölümlere dağılmış 90’a yakın fimden oluşuyor.
Documentarist 2012 programında Cannes, Berlinale, IDFA, DOK Leipzig, CPH:DOX, Jihlava gibi festivallerden seçilen yeni ve ödüllü filmlerin yanısıra, Sınırın Ötesi (Step Across the Border) gibi klasikler de yerini alacak. Festivalde, Avrupa’daki saygın sinema okullarından Prag merkezli FAMU da, öğrencilerinin ürettiği filmler ve konuklarıyla özel bir bölüme konuk olacak. Festival haftası boyunca ayrıca programdaki temalara ilişkin atölye, panel, söyleşi, özel gösterim ve sergi gibi pek çok yan etkinlik gerçekleştirilecek.
Hollanda Başkonsolosluğu’nun desteğiyle 2010’dan beri verilen ve yönetmenlerin ilk ve ikinci filmlerine açık olan Documentarist Yeni Yetenek Ödülü de, üçüncü kez sahibini bulacak. Festival pek çok yan etkinliğin yanısıra, ilk etabı Mart ayında gerçekleştirilen, John Appel ve Jeroen Berkvens eğitmenliğindeki Yaratıcı Belgesel Geliştirme Atölyesi’ne de ev sahipliği yapıyor. Atölyede, Türkiye’den seçilerek geliştirilen 7 projeye uluslararası yapım olanakları yaratılmaya çalışılacak, bazı projeler yurtdışındaki festivallere davet edilecek.
Documentarist – 5. İstanbul Belgesel Günleri’nin gösterim ve etkinlikleri Akbank Sanat, Fransız Kültür Merkezi, Aynalı Geçit Sinema Salonu, SALT Beyoğlu ve Romanya Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Festivalin ayrıntılı programı 15 Mayıs’ta düzenlenecek bir basın resepsiyonuyla açıklanacak.
Festivalle ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Önceki makaleİtalya’nın Oscarları Sahiplerini Buldu
Sonraki makaleCaner Erzincan, Yapı Kredi Sanat’a Konuk Oluyor
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here