Ana sayfa Haber Altyazı Dergisi Haziran Sayısında Seyfi Teoman’ı Anıyor

Altyazı Dergisi Haziran Sayısında Seyfi Teoman’ı Anıyor

891
0

Altyazı Aylık Sinema Dergisi, Haziran sayısını 8 Mayıs’ta hayatını kaybeden genç yönetmen Seyfi Teoman’a ithaf ediyor. Altyazı’nın ilk dönemlerinde dergi ekibinde yer alan, daha sonra Lodz’daki Polonya Ulusal Sinema Okulu’nda yönetmenlik eğitimi alan Teoman, önce Apartman adlı kısa filmiyle, sonra da iki uzun metrajı Tatil Kitabı ve Bizim Büyük Çaresizliğimiz ile ulusal ve uluslararası pek çok festivale katılmış, ödüller almıştı. Bu süreç boyunca da Altyazı’yla bağını koparmayan Teoman, derginin Haziran sayısında Altyazı ve Mithat Alam Film Merkezi çevresindeki yakın dostları tarafından, geride bıraktığı güzel şeylerle anılıyor.

Altyazı’da yeni sayısında Wes Anderson’ın yeni filmi Moonrise Kingdom, Prometheus vesilesiyle Sinemada Yaratılış Mitleri, Persepolis’in yaratıcılarının yeni filmi Azrail’i Beklerken, Jean-Marc Vallee’den Ruh Eşim üzerine yazılar yer alıyor. Dizi Film Kuşağı’nda ise Kuzey Güney, Devre Dışı’nda Vera Neubauer konuk edilirken yeni çıkanlarda Üç Maymun ve Söyleşiler: Nuri Bilge Ceylan kitapları inceleniyor.

Dergide ayrıca Dominik Moll ile yeni filmi Şeytanın Yüzü, Ken Loach’un senaryo ortağı Paul Laverty ile “politik sinema”, Laura Mulvey ile sinema ve feminist kuram, feminist yönetmen Trinh Minh-ha ile bağımsız sinema ve Necip Sarıcı ile Metin Erksan’ın Kuyu filmi üzerine gerçekleştirilmiş söyleşiler de bulunuyor.

Bu sayıda Diktatör, Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir, Vücut, Arıza Aşk, Can, Yakıcı Bir Yaz filmlerinin eleştirilerini de okumak mümkün.

Önceki makaleWild Strawberries
Sonraki makaleSİYAD Rekin Teksoy’un Anısına Bir Duyuru Yayınladı
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here