Ana sayfa Haber Hakan Günday’ın Piç Kitabı Beyazperdeye Uyarlanıyor

Hakan Günday’ın Piç Kitabı Beyazperdeye Uyarlanıyor

810
0
hakan-gunday-Pic

Arti Film’in yapımcılığını, Selim Demirdelen’in yönetmenliğini üstlendiği filmi senaryolaştıran isim ise Ümit Ünal.

Nisan ayında düzenlenecek İstanbul Film Festivali için hazırlandıklarını söyleyen Arti Film’in yapımcısı Türker Kokmaz, filmin hangi tarihte vizyona gireceğinin henüz netleşmediğini söylüyor. Ancak filmin Facebook duyuruları yapıldı, bir afişi paylaşıldı bile! 1 Ekim tarihinde çekimlerine başlanacak filmin çekimlerinin 4 ya da 5 hafta sürmesi planlanıyor.

Hakan Günday, önemli olanın kitabın ruhunun muhafaza edilmesi olduğunu söylüyor: “Filmin senaryo aşamasında yer almadım, çünkü bu başka bir meslek. Ve bu işi hakkıyla yapmak için birinci adımdan başlanması gerek.”

Ümit Ünal’ın gözünde Piç’in neye evrileceğinin kendisi için ilginç ve önemli olduğunu belirten Günday, bir sanat dalından diğerine yapılan uyarlamalarda önemli olanın o sanat disiplininin enstrümanlarını kullananarak eseri yeniden yaratmak olduğunu ifade etti.

Günday, kitabının sinemaya aktarılması hakkında, “Benim için kitabın ruhunun muhafaza edilmesi en önemli unsurdu. Önemli olan kitabın fotokopisini çekmek değil romanı okurken son sayfayı çevirince duyulan hissin filme geçmesi,” diyor. Yazar, kitabın senaryolaştırılma aşamasına yalnızca eleştirileri ve yorumları ile katılmış. Günday ve yapım şirketi, ortak bir kararla senaryonun Ümit Ünal tarafından yazılmasına karar kılmışlar. Hikayelerle uğraşmayı tercih ettiğini söyleyen Günday, yeni mesleklere el atmak yerine yeni eserler üretmeyi önemsediğini belirtiyor: “Varolanlarla uğraşmaktansa yeni eserler üretmeyi tercih ediyorum.”

Önceki makaleEighty Letters
Sonraki makaleKosmos İngiltere’de Gösterime Giriyor
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here