Ana sayfa Haber Hayal Perdesi’nin 29. Sayısı Yayında

Hayal Perdesi’nin 29. Sayısı Yayında

655
0

Hayal Perdesi Temmuz-Ağustos 2012 tarihli 29. sayısıyla www.hayalperdesi.net adresinde yayında…

Derginin vizyon sayfalarında bu sayıda, Ridley Scott’ın yönettiği ve bu yazın en çok konuşulan filmi olan Prometheus, Aleksandr Sokurov’un Venedik Film Festivali’nde büyük ödülü kazanan serbest uyarlaması Faust, İsmail Faruki’nin İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi işgali altındaki Fransa’daki Müslümanları anlatan yapımı Özgür Adamlar ve Persepolis ile hafızalarda yer eden Marjane Satrapi’nin melankolik hikâyesi Azrail’i Beklerken bulunuyor.

Cennetin Çocukları, Baran ve Serçelerin Şarkısı gibi ünlü filmlerin yönetmeni İranlı Mecid Mecidi ile Mardin’de gerçekleştirilen söyleşi ise, Hayal Perdesi’nin 29. sayısında kapağa taşınıyor.

Türk Sineması Araştırmaları bölümünde Türk sinemasının nevi şahsına münhasır yönetmenlerinden olan ve çektiği filmlerle sinemamıza yön veren ustalardan Osman Fahir Seden’le ilgili yazılmış bir makalenin yanı sıra, geçtiğimiz aylarda vefat eden sinema tarihçisi Rekin Teksoy üzerine kaleme alınan bir yazıya da yer veriliyor.

Derginin Perspektif sayfalarında Karanlık Gölgeler filmiyle bir kez daha gündeme gelen Tim Burton ve sineması merkeze alınırken, Açık Alan bölümünde Murat Pay Film mi Tarihi Çeker, Tarih mi Filmi başlıklı makalesinde Akira Kurosawa’nın samuray filmlerine yoğunlaşıyor, Kısa-ca bölümünde ise Zeynep Merve Uygun Cannes Film Festivali’ndeki Short Film Corner bölümünü derinlenmesine ele alıyor.

Belgesel Odası’nda bu sayıda, Documentarist festivaliyle ilgili genel bir değerlendirme yazısı ve Mizgin Müjde Arslan’la Ben Uçtum, Sen Kaldın belgeseli üzerine yapılmış bir söyleşi bulunuyor. Kamera Arkası’nda Mustafa Emin Büyükcoşkun senaryo destek başvuruları için hangi festivallere başvurulabileceğini araştırırken, Neden Film Seyrediyoruz? sorusunu ise bu sayıda sosyolog Ferhat Kentel cevaplıyor.

Önceki makaleÖdüllü Hollanda Filmleri Akbank Sanat’ta Gösterilecek
Sonraki makaleVenedik Film Festivali’nde Yarışacak Filmler Açıklandı
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here