Ana sayfa Haber Araf Venedik Film Festivali’nde

Araf Venedik Film Festivali’nde

646
0

Yeşim Ustaoğlu’nun senaryosunu yazıp yönettiği Araf filmi 69. Uluslararası Venedik Film Festivali’nde “Mostra Internazionale d’Arte Cinematografice Orizzonti (Ufuklar)” resmi yarışma bölümüne davet edildi. Sandra den Hamer ve Amir Naderi’nin de juri üyesi olduğu Orizzonti resmi yarışma seçkisi, çağdaş sinemanın uluslararası örneklerinden oluşuyor. Festival 29 Ağustos – 8 Eylül 2012 tarihleri arasında Venedik’te düzenlenecek. Festival’de ayrıca Ali Aydın’ın ilk uzun metraj filmi Küf’de International Film Critics’ Week (Uluslararası Film Eleştirmenleri Haftası) Bölümü’nde yarışacak.

Araf, arafta kalmış iki gencin hikâyesi
Zehra ve Olgun; bir otoban üstünde kurulu, her şeyin gelip geçici akarak yaşandığı, devasa bir benzin istasyonunda, 24 saatlik vardiya usulüyle, hiç değişmeyen bir monotonlukta, sanki bir gün hayatlarının birden bire değişivereceği beklentisi ve hayalinde, aslında neredeyse içinde yok olup gittikleri bir vakumun içinde, biteviye çalışarak yaşarlar. Bir gün aniden beliriveren bu beklenti acaba onlari arafta kalmaktan çıkarabilecek midir?

Yönetmenin Görüşü

“Bir filmi yaratmanın yönetmenine yaşatabileceği en büyük tatmin karakterlerinin gözbebeklerinden içeriye girip oradan da daha derine dalabilmek, çekerken oyuncusundaki duyu ve düşünce dinamiklerini tetiklerken, sonra da seyircisiyle aynı hissiyatı paylaşabilmek, filmsel zamanla, akan zaman arasındaki algıda yaşanmışlık hissini yaratabilecek kadar izleyicisinin algısını zorlamak sanırım. Araf’ı yapmak bana bunları tek tek yaşattı.”
Önceki makaleVenedik Film Festivali’nde Yarışacak Filmler Açıklandı
Sonraki makaleAntiviral
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here