Ana sayfa Haber Gezici Festival’in Atölye ve Panel Programı

Gezici Festival’in Atölye ve Panel Programı

558
0


18. Gezici Festival, Ankaralı sinemaseverlere kendi belgesellerini, küçük izleyicilere ise ilk canlandırmalarını yaratma fırsatını sunuyor. Yeni Medya Belgeseli Atölyesi’nde ‘yeni medya’ araçlarının belgesel sinemada kullanımı interaktif olarak ele alınırken, Stop Motion Canlandırma Atölyesi‘nde küçük sinemacılar ilk canlandırmalarını üretecekler. Savaşla Büyümek bölümü ise, film gösterimleriyle beraber bir panelle de bu önemli konuyu tartışmaya açacak.
Yeni Medya Belgeseli Atölyesi
Gezici Festival, Yeni Medya (İnteraktif) Belgeseli Atölyesi ile katılımcıları farklı dijital ifade platformlarını ve interaktif film türlerini keşfetmeye davet ediyor. İki gün sürecek atölyede fikir geliştirilmesinden tasarıma bir yeni medya belgesel projesinin tüm aşamaları ele alınacak ve katılımcılar kendi projelerini geliştirme fırsatını yakalayacaklar.
İsrail’den gelecek belgesel yönetmeni ve yapımcısı Yoram Schaffer ile Tel Aviv Üniversitesi, Sinema ve Televizyon Bölümü’nden Udi Ben-Arie tarafından 1-2 Aralık tarihlerinde, 10.00–13.00 arasında Alman Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek atölye katılıma açık ve ücretsiz olacak.
Panel: Savaşla Büyümek
Montrealli sinemacı Kim Nguyen’in Berlin ve Tribeca’dan En İyi Kadın Oyuncu ödülleriyle dönen Savaş Cadısı ve Iraklı iki kardeş Atia ve Mohamed Jabarah Al Daradji’nin yönettikleri, Asya Pasifik Sinema Ödülleri’nde En İyi Belgesel ödülünü alan Annemin Kollarında’nın gösterileceği Savaşla Büyümek bölümü, bu önemli konuyu bir panelle de tartışmaya açacak.
2 Aralık Pazar günü saat 16:00’da, Alman Kültür Merkezi’nde ücretsiz olarak gerçekleşecek panel, Uluslararası Af Örgütü’nden Volkan Görendağ, Gündem Çocuk Derneği’nden Ezgi Koman, Uluslararası Çocuk Merkezi’nden Adem Arkadaş ve İstanbul’da yaşayan bağımsız gazeteci Frederike Geerdink’in katılımlarıyla gerçekleşecek.
Küçüklere Canlandırma Atölyesi
Hollanda Büyükelçiliği’nin katkılarıyla, Hollandalı canlandırma sanatçıları bir kez daha Gezici Festival’de çocuklarla buluşacak. Jenny van den Broeke ve Mieke Driessen’nin Ankara’da düzenleyecekleri Stop Motion Canlandırma Atölyesi’nde küçük sinemacılar ilk filmlerini üretecekler.
Ankara Sinema Derneği tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenecek Gezici Festival 30 Kasım–10 Aralık 2012 tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak. Festival her yıl olduğu gibi Ankara’dan başlayacak, 30 Kasım–6 Aralık’taki gösterimlerin ardından 7-10 Aralık tarihleri arasında geçtiğimiz sene de festivale ev sahipliği yapan Sinop’a, Sinop Valiliği, Sinop Belediyesi ve Sinop Kültür ve Turizm Derneği’nin katkılarıyla  konuk olacak. 
Önceki makaleHisar Kısa Film Seçkisi 2013’e Başvurular Başladı
Sonraki makale4. Hangi İnsan Hakları Film Festivali’nden Video-Eylem Atölyesi
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here