Ana sayfa Haber 24. Ankara Uluslararası Film Festivali Başlıyor

24. Ankara Uluslararası Film Festivali Başlıyor

896
0


14-24 Mart 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 24. Ankara Uluslararası Film Festivali heyecan verici bir programla sinemaseverlerin karşısına çıkıyor.
Festival bu yıl kültürel boyuta vurgu yapmak için Doğu’yu mercek altına alıyor ve ülke sinemalarından on filmlik bir seçki sunuyor. Arap Baharı’ndan “Oryantalist Bakış”a, göç olgusundan toplumsal sorunlara uzanan bu kapsamlı seçki, doğunun beyazperdedeki yansımasını görünür kılıyor. Farid Mirkhani’nin The Tender Moment of Sand, Shamil Aliyev’in Çölçü, Saman Moghaddam’ın Ye Asheghane-ye Sadeh, Ebrahim Forouzesh’in Hotchpotch, Christina Saab’ın Che Guevara Died in Lebonan, Nhue Giang Pham’ın Tam Hon Me ve Lala Akhundova’nın Işık Şehri bölümünde yer alan filmler arasında.
Ulusal Uzun Metraj Yarışması
Festivalin Ulusal Uzun Metraj kategorisinde yarışacak bu yılki filmler şöyle: Aziz Ayşe, Babamın Sesi, Tepenin Ardı, Güzelliğin On Par’ Etmez, Yük, Rüzgârlar, Evdeki Yabancılar ve Şimdiki Zaman. Ü
Ulusal Belgesel Film Yarışması
Ön eleme sonunda belgesel dalında yarışacak adaylar şöyle: Beklemek, Bir Düş-tü Sulukule, Devasa Yapboz: Oinoandalı Diogenes’in Epikurosçu Yazıtı, Dom, Dünyayı Kurtarmaya Çalışanlar, Faîlî Dewlet , Gündöndü, Yaşam Marangozu ve Yuva.
Daniel Schmidt Retrospektifi
“Sinema Avrupa” bölümü İsviçre sinemasına damgasını vurmuş isimlerden biri olan Daniel Schmid retrospektifine ve hümanist karakteriyle kalpleri kazanan ve bu yıl ellinci yaşını kutlayan Çek Yeni Dalgası akımının ender bulunur filmlerine yer veriyor.
Ölümünün 50. Yılında Nazım
Bu bölümde Mehmet Eryılmaz’ın Nazım Hikmet Şarkıları adlı belgeseli gösterilecek.
Doğu İmgeleri ve Sinema-Tarih Paneli
Festivalde bu yıl iki önemli panel yer alacak bunlardan biri festivalin ana temasının tartışılacağı “Doğu İmgeleri” diğeri ise “Sinema-Tarih” paneli. “Doğu İmgeleri” panelinde, Tül Akbal Süalp, Menderes Samancılar, Sedat Cereci ve Özgür Yaren, Balkan Sineması’ndaki doğu imgelerinden oryantalist bakışa, Türkiye’nin kendi doğusuyla kurduğu ilişkiye kadar doğuya dair geliştirilen tüm imgelem görünür kılınmaya çalışılacak. Sinema ve tarih üzerine çalışmalarıyla bilinen Serdar Öztürk, Ali Özuyar, Emrah Özen ve Serpil Aydos’un konuşmacı olacakları “Sinema-Tarih” panelinde ise, sinema tarih çalışmalarında yöntem sorunundan, Türkiye sinemasının Osmanlı’dan başlayarak izinin sürüleceği tarihine ve belgesellerde ulusal kimliğin nasıl kurulduğuna dair değerli bir tartışma yürütülecek.
Özel Ödüller
Festivalin bu yıl ki özel ödülleri üç ayrı başlıkla dağıtılacak. Aziz Nesin Emek Ödülü ünlü karikatürist Tonguç Yaşar’a, Kitle İletişim Ödülü “Stüdyo FM” adlı radyo programına ve Sanat Çınarı ödülü ise ressam Nevzat Akoral’a verilecek.
Jüriler
Ulusal Uzun Metraj jürisi Tomris Giritlioğlu, Şenay Gürler , Ercan Kesal, Cemil Kavukçu ve Ezel Akay’dan oluşuyor. Ulusal Belgesel Film Yarışması’nın jürisinde ise Coşkun Aral, Bingöl Elmas, Mehmet Eryılmaz, Berrin Karakaş ve Serdar Öztürk yer alıyor. Ulusal Kısa Film Yarışması’nın jürisinde Hakan Bıçakçı, Mahmut Fazıl Coşkun, Yiğit Özşener, Elif Tasçıoğlu ve Özgür Yaren var. Ayrıca bu yıl festivalde tüm filmleri Akademia Jürisi yer alacak. Jüri şu isimlerden oluşuyor: Agnieszka Ayşen Kaim, Tanıl Bora ve Sevilay Çelenk.
Festivalde bilet fiyatları ise şu şekilde olacak; öğrenci 8, tam 11, Beyaz Geceler ise 16 TL. Alman Kültür Merkezi ve Çağdaş Sanatlar Merkezi’ndeki gösterimler ücretsiz olacak. Biletler Kızılırmak Sineması’ndan veya  Mybilet’den alınabilir.
Festivalle ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayın.

Önceki makaleBela Tarr’dan Film Okulu
Sonraki makaleModern Zamanlar’ın 31. Sayısı Çıktı
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here