Ana sayfa 2010'lar 2012 Kon-Tiki

Kon-Tiki

1648
0

 

 
İnandığınız teorinin doğruluğundan o kadar eminsinizdir ki, teorinizi ispatlamak adına hayatınızı ortaya koyarsanız. Bilim dünyasında insanların teorilerini ispatlayıp insanlara inandırması için en zor şartlarda kendilerini sınadıklarını bir kez daha bize gösteren 2012 Norveç yapımı ve aynı zamanda 2013 Oscar ödüllerinde en iyi yabancı film dalında Norveç’in aday filmi Kon-Tiki.
 
Filmin ismi antropolog ve kaşif Thor Heyerdahl’in Polinezya’ya ilk insanların Peru’dan okyanusu balsa ağacından yaptıkları bir salla aşarak geldiklerini ispatlamak için yine aynı yöntemleri kullanarak balsa ağacından yaptığı salın adından geliyor. Aslında aynı adlı film, belgesel olarak 1950 yılında olayın gerçek kahramanı Thor Heyerdahl yönetmenliğinde siyah beyaz olarak çekilmiş ve 24. Oscar ödüllerinde en iyi belgesel dalında ödüle layık görülmüş. Bu ödülü özel kılan detay ise, Norveç’in şimdiye kadar kazandığı tek Oscar olması. Thor Heyerdahl’in Polinezya’ya gidip orada yaşayan insanların yaşamlarını inceleyip onların anlattığı hikâyeleri dinledikten sonra ürettiği bu teoriyi, kendisi ve beş arkadaşıyla bizzat deneyip başarıya ulaşarak ispatlamasını anlatıyor film.
 
 
Thor Heyerdahl klasik olarak teorisini ispatlamak için maddi kaynağı bulamaması daha sonra ise şansını kullanarak Peru kralından aradığı desteği bulmasıyla, eski arkadaşlarından ve yeni tanıştığı; biri kamera kullanabilen bilim insanı diğeri ise mühendis olan arkadaşlarıyla birlikte okyanus yolculuğuna başlıyor. Film ilk dakikalarından itibaren sıkıcılıktan uzak bir şekilde başlıyor ve izleyiciyi yolculuğun içine çekmeyi başarıyor. Çoğunlukla sakin bir denizde yolculuk yapsalar da aksiyonun eksik olmadığı bir yolculuk oluyor. Filmin benim açımdan en dikkat çeken yönlerinden biri bazı sahnelerin Life of Pi filmiyle oldukça benzeşmesi. Örneğin; uçan balıklar, dev balina ve denizdeki parlayan canlılar… Bana göre bu filmler birbirinden etkilenmiş yoksa iki filmde görülen benzerlik pek inanılır cinsten değil.
 
Filmin akılda kalan sahnelerinden biri de mühendisin gemiyi onarmak istemesi, ancak Thor Heyerdahl’in buna izin vermeyip ne olursa olsun Polinezya’ya gelen insanlarla aynı şartlarda yolculuğu tamamlamak istemesiydi. Diğer bir tanesi ise kameranın saldan gökyüzüne uzanması ve saldakilerin evrende sanki tek başınalarmış gibi gösterilmesiydi. Thor Heyerdahl’in aynı adlı kitabından uyarlanan bu film hem bilim için göze alınanları hem de kendinizi kaptırabileceğiniz bir deniz yolculuğunu vadediyor bizlere. 2013 Oscarlarında en iyi yabancı film dalında en güçlü adaylardan biri olan Kon-Tiki aynı zamanda son yıllarda etkileyici ve iyi filmlerin çıktığı Norveç sinemasının da başarılı ürünlerinden biri.
 
Doğuş Güler
gulerdo.dogus@gmail.com
Önceki makaleClaude Sautet
Sonraki makaleGoethe’de Perşembe Filmleri Dizisi
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here