Ana sayfa Haber Sekans 8 Çıktı

Sekans 8 Çıktı

789
0

Sekans Sinema Grubu ve Phoenix Kitabevi’nin işbirliğiyle çıkarılan Sekans Sinema Yazıları Seçkisi’nin sekizinci sayısı kitapçılardaki yerini aldı.
Kitabın eleştiri sayfalarında Aziz Ayşe, Rüzgârlar, İklimler, Kelebeğin Rüyası ve Ağrı Dağı Efsanesi filmlerine, çözümleme bölümünde “Christopher Nolan’ın Sinemasına Toplu Bir Bakış” başlıklı makaleye yer veriliyor. Farid Mirkhani ve Şamil Aliyev ile gerçekleştirilen birer söyleşinin yer aldığı seçkinin anısına bölümünde Jean Vigo’nun, Bunuel’in Bir Endülüs Köpeği filmi üzerine yazısı bulunuyor.

Akım bölümünde “Nova Vlna: Doğu Avrupa’da Bir Yeni Dalga Akımı”, tarih başlığı altında “Kekeleyen İran Sineması”, anı/nostalji bölümünde “Arzunun Töreni/Daniel Schmid Sinemasının Kapısını Aralamak” adlı metinler dikkat çekmekte. Kuram yorum bölümünde Münsterberg’e, kısa bölümünde Polanski’ye, belgesel bölümünde Beklemek filmine odaklanılıyor. Deneme bölümündeki “Yüzleşmekle Yüzleşmenin Yüzsüzlüğü”, seçkinin öne çıkan yazıları arasında.
Önceki makaleDocumentarist Kapanışını Gezi’de Yaptı
Sonraki makaleAkbank Sanat’ta Katalan Sineması
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here