Ana sayfa Haber Pera Müzesi’nden Fellini Programı

Pera Müzesi’nden Fellini Programı

1107
0

Pera Müzesi film etkinlikleri programları Pera Film, 2013 Sonbahar sezonuna dikkat çekici iki program ile devam ediyor:  Güç Bende Artık! Tuhaf Filmler ve Sinemanın Kazanovası: F e l l i n i .
Güç Bende Artık! I Have the Power!
Tuhaf Filmler (2 – 12 Ekim 2013)
Pera Film, altıncı kez düzenlediği Tuhaf Filmler programında Centre Pompidou’nun Hors Pistes’nden bir seçkiye, Güç Bende Artık! başlığıyla yer veriyor. Programda altı sanatçı yer alıyor: Barry Doupe, Redmond Enswistle, Luke Fowler, Matias Meyer, Amanda Trager, Erik Moskowitz, Eleonore Weber. Seçilen film ve video çalışmalarının tümü toplumsal ve tarihi bir temayı içlerinde barındırıyor. Her sanatçı, kendine has tarzıyla, bu ana temaları, mecazi olarak, simgesel ve/veya gerçekçi bir şekilde araştırıyor ve dışa vuruyor. Sanatçıların kullandıkları araçlar, onları toplumsal bir ihtiyaca, bireysel deneyimlerden daha toplumsal bir bakış açısına sevk ediyor. Bu kimi zaman konu ettikleri duruma, kimi zaman da sanatçıların dikkatle kaydetmeyi seçtiklerine yansıyor; program, imgenin gücüne, bu güce anlatımcılar olarak yön veren sanatçılara ve bu sanatçıların araştırdıkları konulara dikkat çekiyor. Güç Bende Artık! farklı toplumsal bakış açılarını ve gerçekleri beyazperdeye taşıyor. 
Sinemanın Kazanovası: F E L L I N I  (10 Ekim – 3 Kasım 2013)
Pera Film, sinemanın ustaları dizisini Sinemanın Kazanovası: Fellini programıyla sürdürüyor. Tıpkı Kazanova gibi efsanelerle çevrili ve gene onun gibi İtalya’nın en önemli isimlerinden biri olan dünyaca ünlü yönetmen Frederico Fellini büyük bir ustaydı, gerçeküstü bir karnaval havasını keskin toplumsal eleştiriyle birleştiren benzersiz bir sinema stili yaratmıştı. 2013 yılı Fellini’nin ölümünün 20. yıldönümü; Pera Film, İtalyan Kültür Merkezi işbirliğiyle sunduğu bu anma programında Fellini’nin dokuz filmine yer veriyor.

Fellini’nin sinema kariyeri elli yıla yayıldı ve eleştirmenlerden büyük övgü aldı. Aralarında dört tane En İyi Yabancı Film Oscar’ı da olmak üzere pek çok ödül kazandı. Filmleri bellek, düşler, fantezi ve arzu gibi temaların birleşimlerini sunar. Genellikle insanların en “tuhaf” hallerine çok yakından bakarlar; sıradan bir sahnenin, sanrılı imgelerin eklenmesiyle değiştirilmesini anlatmak “Felliniesk” terimi kullanılır. Woody Allen, David Lynch, Pedro Almadovar ve Terry Gilliam gibi yaşayan yönetmenlerin pek çoğu, çalışmalarında Fellini’den etkilendiklerini söylemiştir. Federico Fellini, 31 Ocak 1993’te Roma’da, Giulietta’yla 50. evlilik yıldönümlerini kutladıktan bir gün sonra kalp krizinden öldü.


Önceki makaleVenedik’te Ödüller Sahiplerini Buldu
Sonraki makaleTürk Sineması Hafızasına Kavuşuyor
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here