Norveç Büyükelçiliği tarafından, Norveç Film Enstitüsü ve TÜRVAK-Türker İnanoğlu Vakfı işbirliğinde, Det Norske Veritas ve Jotun desteğiyle gerçekleştirilen sergi, Norveçli aktris Liv Ullmann ve İsveçli usta yönetmen Ingmar Bergman’ın, hem kişisel hem de profesyonel ilişkilerine tanıklık eden 35 fotoğraftan oluşuyor. Film sahneleri, kamera arkası görüntüleri ve özel portrelerin yer aldığı sergi, St. Petersburg ve Moskova’dan sonra İstanbul’da, TÜRVAK Sinema Müzesi Sergi Salonu’nda sanatseverlerle buluşuyor.
Sergide Liv Ullmann’ı, aynı filmlerde rol aldığı arkadaşları Bibi Andersson, Max von Sydow, Per Oscarsson, Harriet Andersson, Erland Josephson ve Ingrid Bergman’la aynı kare içinde sunan fotoğraflara, Liv ve Ingmar birlikteliğine tanıklık eden özel fotoğraflar eşlik ediyor. Kariyeri boyunca gizemli ve karmaşık kadın karakterlere hayat veren efsanevi aktris Liv Ullmann’ın yakın plan portreleri, Bergman sinemasının özelliklerini yansıtıyor.
Sergi kapsamındaki film programında, ikisi belgesel sekiz yapım ilk kez Türkçe altyazıyla TÜRVAK Müzesi Sinema Salonu’nda sinemaseverlerle buluşuyor. Gösterimler 15 Kasım Cuma akşamı, Hintli sinemacı Dheeraj Akolkar’ın, 42 yıl süren Liv Ullmann ve Ingmar Bergman birlikteliğini beyazperdeye taşıdığı “Liv & Ingmar” adlı belgesel filmiyle başlıyor. Liv Ullmann’ın başrol oynadığı ilk filmlerin yanı sıra, yönetmeni olduğu filmlere de yer veren program, Ullmann ve Bergman ilişkisindeki ikinci döneme odaklanıyor.
Liv Ullmann & Ingmar Bergman
1938 yılında Tokyo’da doğan Liv Ullmann, çocukluğunun büyük bölümünü Trondheim’da (Norveç) geçirdi. Londra’da tiyatro eğitimi aldı ve sahneye ilk kez 1957’de Stavanger’deki Rogaland Tiyatrosu’nda Anne Frank rolü ile çıktı. Tiyatro kariyerine Oslo’da devam eden Liv Ullmann, sinema filmlerinde de rol almaya başladı ve 1959’da Norveçli usta yönetmen Edith Carlmar’ın Asi Kız filminde ilk kez başrol oynadı.
Liv Ullmann’ın kariyerini, kendi ifadesiyle “yaşamını değiştiren” erkek Ingmar Bergman oldu. Norveçli aktris Liv Ullmann ve İsveçli usta yönetmen Ingmar Bergman, 1964 yılında Stockholm’de tanıştı. 5 yıl büyük bir aşk yaşayan ve bir kız çocukları (Linn Ullmann) olan çift, Ingmar Bergman’ın 2007’deki vefatına kadar dostluklarını ve iş arkadaşlıklarını sürdürerek on iki yapımda birlikte çalıştı. İskandinav sinemasının uluslararası sinema tarihinde yerini almasını sağlayan bu yapımlar, kuzey ülkelerindeki bağımsız sinemanın gelişmesine de öncülük etti.
İlk ortak çalışmaları Persona (1966), Liv Ullmann’ın dünya çapında tanınmasını sağladı. Ingmar Bergman’ın başyapıtlarından biri olan Persona, o dönemde birlikte yaşadıkları, Bergman’la özdeşleşen İsveç’teki Fårø Adası’nda çekildi. Bergman’ın ilham perilerinden biri olarak adlandırılan Liv Ullmann, Persona’dan sonra usta yönetmenin Utanç (1968), Kurtların Saati (1968), Tutku (1969), Çığlıklar ve Fısıltılar (1973), Evlilik Yaşamından Sahneler (1973), Yüz Yüze (1976), Yılanın Yumurtası (1977) ve Sonbahar Sonatı (1978) filmlerinde de başrol oynadı.
Broadway’de sahnelenen, Henrik Ibsen’in Bebek Evi (1975) oyunundaki Nora rolüyle bir tiyatro oyuncusu olarak da uluslararası ün kazanan Ullmann, 1977 yılında Değişim isimli otobiyografik kitabı yayınladı. 1992’de Sofie filmiyle yönetmenliğe adım attı. İkinci filmi Kristin Lavransdatter (1995) ardından yönettiği Özel İtiraflar (1996) ve Sadakatsiz (2000) filmlerinin senaryolarını Ingmar Bergman yazdı.
Yaşamı boyunca elliyi aşkın filme yönetmen ve senarist olarak imza atan; Shakespeare, Molière, Ibsen, Çehov ve Strindberg’in oyunlarını sahneye koyan Ingmar Bergman, son filmi Saraband (2003)’da da yine Liv Ullmann’la çalıştı. 2012 yılında Hintli sinemacı Dheeraj Akolkar, Liv & Ingmar belgeseliyle, 42 yıl süren bu efsanevi birlikteliği beyazperdeye taşıdı.
“Liv Ullmann & Ingmar Bergman” Fotoğraf Sergisi
“Liv Ullmann & Ingmar Bergman” fotoğraf sergisi, müzenin ikinci katında bulunan TÜRVAK Sergi Salonu’nda Pazartesi günleri hariç her gün, 10:00-18:00 arasında gezilebilir.