Ana sayfa Haber Ankara’da Fassbinder Günleri

Ankara’da Fassbinder Günleri

1003
0

Kolektif çalışmanın ürünü olan Ankara merkezli Sine-Göz Sinema Kültür Dergisi, daha önce dört farklı yönetmenin filmlerine yer verdiği film günlerinin beşincisini 21-29 Kasım tarihleri arasında düzenliyor.
Godard, Kieslowski, Fellini ve Kiarostami Günleri’nin ardından, Yeni Alman Sineması’nın en önemli temsilcisi kabul edilen Rainer Werner Fassbinder’in 5 farklı filminin 5 farklı mekanda ücretsiz olarak gösterileceği “Ankara Fassbinder Günleri”, 21 Kasım Perşembe günü Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi M.T.Ö. Sinema Salonu’nda “Lili Marleen” gösterimi ve ardından fakülte öğretim elemanlarından Doç. Dr. Özgür Yaren’in Fassbinder sineması üzerine gerçekleştireceği söyleşiyle başlayacak.


 24, 26, 27 ve 29 Kasım tarihli diğer gösterimler ise ODTÜ’nün yanı sıra farklı kafelerde sinemaseverleri bekliyor olacak. Etkinliğin programı ise şöyle;

21 Kasım Perşembe – 17:30 : “Lili Marleen” (1981) ve Doç. Dr. Özgür Yaren ile Fassbinder sineması üzerine söyleşiMTÖ Sinema Salonu (Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi, AÜ Cebeci Yerleşkesi) 


24 Kasım Pazar – 21:00 : “In einem Jahr mit 13 Monden” (1978)(In a year of 13 moons)Orta Dünya Cafe (Kızılırmak Sokak No:35, Çankaya)

26 Kasım Salı – 19:00 : “Liebe ist kälter als der Tod” (1969)(Love is Colder Than That)Tayfa Kitapkafe (Selanik Caddesi 82/32, Meşrutiyet Mahallesi)

27 Kasım Çarşamba – 19:00 : “Die Niklashauser Fart” (1970)(The Niklashausen Journey)Sarkaç Kafe (Bayındır 2 Sokak No:62, Meşrutiyet Mahallesi)

29 Kasım Cuma – 18:30 : “Querelle” (1982)ODTÜ – Yer daha sonra açıklanacaktır. Okula dışarıdan girişler için davetiye olacaktır.

Önceki makaleBaşka Bir Sinema Başladı
Sonraki makaleFilmin Apaçıklığı Çıktı
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here