Ana sayfa Haber Hayal Perdesi’nin 37. Sayısı Yayında

Hayal Perdesi’nin 37. Sayısı Yayında

825
0

Hayal Perdesi Sinema Dergisi Kasım-Aralık 2013 tarihli 37. sayısıyla www.hayalperdesi.net adresinde yayında…

Derginin Vizyon sayfalarında bu sayıda, Aslı Özge’nin dünya prömiyerini Berlin Film Festivali’nde yapan ikinci uzun metrajlı çalışması Hayatboyu, Noah Baumbach’ın Fransız Yeni Dalgası etkisindeki bağımsız filmi Frances Ha ve Danimarkalı yönetmen Thomas Vinterberg’in etkileyici eseri Onur Savaşı (Jagten) yer alıyor.

Hayal Perdesi’nin yeni sayısında Abbas Kiyarüstemi ile Tahran’daki evinde yapılan söyleşi öne çıkıyor. Dünyanın en büyük yönetmenlerinden Kiyarüstemi söyleşide, film yapma motivasyonu ve tefekkür süreçlerinden, filmlerinin seyirciyle kurduğu ilişkiyi kadar pek çok konuya değiniyor. Küre Yayınları’ndan çıkacak Yakın Plan: Kiyarüstemi isimli kitapta tamamının yayınlanacağı söyleşi, Kiyarüstemi’nin Türkiye’deki sinema dergilerine şimdiye kadar verdiği en geniş söyleşi olarak da öne çıkıyor.

Derginin bu sayıdaki dosya konusu ise, son zamanlarda artan alternatif gösterim yerleri. 34 ve 35. sayılarda hazırlanan Türkiye’de Dağıtım Sorunu başlığıyla yapılan dosyaları tamamlayan çalışmada, bağımsız filmler gösteren mekânların izleri sürülüyor ve bu mekânlardaki yöneticilerle yapılan söyleşilere yer veriliyor.

Türk Sineması Araştırmaları bölümünde, Türk sinemasının başlangıç tarihiyle ilgili yapılan tartışmalara atıfta bulunan Igor Stardelov söyleşisi ile Burçak Evren’in kaleme aldığı Manaki Kardeşler’le ilgili bir makale bulunuyor. Perspektif ‘de Zeynep Gemuhluoğlu Mühürlenmiş Zamanın İzinde Sinema ve Tarih başlıklı makalesinde, sinemanın tarih ile kurduğu ilişkiyi tartışmaya açıyor. Cihan Aktaş Büyülü Gerçek isimli köşesinde Casablanca filmine odaklanıyor.

Belgesel Odası’nda BBC tarafından yapılan Osmanlılar: Avrupa’nın Müslüman İmparatorluğu belgesel dizisini tarihçi Yakoob Ahmed değerlendiriyor. Kamera Arkası’nda Kasaba, Mayıs Sıkıntısı, Uzak, Meleğin Düşüşü, İklimler, Yumurta, Üç Maymun ve Bal gibi önemli filmlerin kurgucusu Ayhan Ergürsel dergiye konuk oluyor. Festival Günlüğü’nde Sinan Sertel 4. Malatya Film Festivali’ni yazıyor, Dizikritik’te Remzi Şimşek Ben de Özledim dizisini ele alıyor.

Kitaplık’ta Sema Karaca Bela Balazs’ın Görünen İnsan kitabını tartışıyor, Keşif’te Ahmet Terzioğlu bu yılın en iyi filmlerinin başında gelen The Act of Killing’i öne çıkarıyor. Dergideki İngilizce yazıların yer aldığı English Section kısmında, Yakoob Ahmed’in makalesi ile Igor Stardelov’un söyleşisi bulunuyor. Neden Film Seyrediyoruz bölümünde ise Mustafa Demiray, film izlemenin önemini, film izlerken tuttuğu notlara atıfta bulunarak ifade ediyor.

Hayal Perdesi Sinema Dergisi

Önceki makaleFilmin Apaçıklığı Çıktı
Sonraki makale46. SİYAD Ödül Töreni
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here