Ana sayfa Haber 12. Filmmor Kadın Filmleri Festivali

12. Filmmor Kadın Filmleri Festivali

910
0

Kadınlar tarafından kadınlar için yapılan, kadın dayanışmasından başka bağı olmayan, bağımsız Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali umut, direnç ve gönençle, 12. kez İstanbul, ilk kez Adana, Mersin ve Muğla-Bodrum’da.
Bu yıl Kendine Ait Bir Cüzdan, Gelir, Bütçe diyerek yola çıkan festivalde 22 ülkeden altmış film, tema bölümleri, toplu gösterimler, açılış, kapanış etkinlikleri, panel, söyleşi ve atölyeler var.
Bu yıl yeni bir bölüm daha olacak: Kaleydoskop. Sadece kadın yönetmenlerin filmlerine yer veren festival, bu yıldan itibaren, bu bölümde bir erkek yönetmeni ve filmini konuk ederek tartışmaya açacak. 
Altın Bamya ödülleri ise festival kapanışında yine ‘gelecek yıllar verilmemesi dileğiyle’, altıncı kez sahiplerini bulacak.
Festival, 15-23 Mart’ta İstanbul’da, 5-6 Nisan Mersin, 12-13 Nisan Adana, 19-20 Nisan Muğla-Bodrum’da olacak.
Festivalde Bölümleri
Kadınların Sineması Bölümü’nde dünyadan ve Türkiye’den kadınların son yılda yaptığı uzun metraj, belgesel ve kısa filmler var. Bedenimiz Bizimdir bölümünde dünyanın dört bir yanından kadınların bedenimiz bizimdir diyen filmleri yer alıyor. Kendine Ait Bir Cüzdan bölümünde kadınların cüzdanı, geliriyle kendi ayakları üzerinde durma hikayeleri perdede olacak. Cins-iyet-ler bölümündeki cinsiyet ve cinsel kimlik meselelerine dair ezber bozan filmler var. Ve iki toplu gösterim var: Cüretkar bir kadın: Catherine Breillat… Ölümünün Yirminci Yılında: Bilge Olgaç toplu gösterimleri…
Mor Kamera Umut Veren Kadın Sinemacı Ödülü: Bu dayanışma ödülü, yine, kadınların edilgen, geleneksel, cinsiyetçi olmayan temsillerine, muhafazakar/ataerkil baskının kıskacında kadınların öznelik, öznellik, direnç, eylem ve düşlerine alan açan filmlerin yönetmenlerine verilecek.

Önceki makalePolonyalı Ustalar Pera’da
Sonraki makalePaolo Sorrentino Röportajı
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here