Ana sayfa Haber Aleksey German Retrospektifi

Aleksey German Retrospektifi

893
0

33. İstanbul Film Festivali’nde bu yıl Stalin dönemini anlatan filmleriyle öne çıkan ünlü Rus yönetmen Aleksey German’ın filmlerinin gösterileceği bir retrospektif var.
Geçtiğimiz yıl St. Petersburg’da kalp krizi geçirerek vefat eden usta yönetmen, çektiği filmlerle ülkesinde Tarkovski ile sık sık kıyaslanıyordu. Moy drug Ivan Lapshin ile 1983 yılında uluslararası ün kazanan German’ın, 1930’ların sonundaki Sovyet hayatını tüm gerçekçiliğiyle gözler önüne seren bu filminin dağıtımı iki yıl boyunca Rusya’da engellenmişti.
Yalnızca altı film yapmasına rağmen Rus sinemasında büyük saygınlık kazanan yönetmenin festival kapsamında gösterilecek filmleri ise şunlar;
·         The Seventh Companion / Yedinci Uydu
·         Trial on the Road / Kahraman Mı, Hain Mi?
·         Twenty Days Without War / Savaşsız Yirmi Gün
·         My Friend Ivan Lapshin / Arkadaşım İvan Lapşin
·         Khrustalyov, My Car! / Hrustalyov, Arabamı Getir! 
·         Hard to be a God / Tanrı Olmak Zor İş


Önceki makaleAndrzej Wajda’ya İstanbul’da Başarı Ödülü
Sonraki makaleKöprüde Buluşmalar Atölyesi
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here