Ana sayfa Haber 17. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali

17. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali

979
0


Tiyatro, fotoğraf sergisi, kent forumu, kahkaha yogası, organik mutfak, yapımcılık atölyesi, film okuma, dans, söyleşi, panel… Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 8-15 Mayıs tarihleri arasında Ankaralıları 108 filmin yanı sıra bütün bu etkinliklerle de selamlayacak.

Festival programında her yıl olduğu gibi yine Türkiye’den kadın sinemacıların filmleri de yer alıyor. İşte onlardan bazıları…
Genç kuşak sinemanın son yıllarda adından sıkça söz ettiren isimlerinden Elif Refiğ’in yazıp yönettiği Ferahfeza başkarakterlerinin öyküleri üzerinden genç nesilleri cesarete, meydan okumaya ve hayal kurmaya davet eden bir film. Tuzla tersaneleri fonunda sarsıcı bir öykü anlatan filmin oyuncu kadrosunda Şebnem Köstem, Sırrı Süreyya Önder, Rıza Akın, Yavuz Sepetçi gibi iyi filmlerde görmeye alıştığımız oyuncuların yanında Engin Hepileri, Sitare Akbaş gibi genç kuşağın parlayan yıldızları da var.
İlk filmi Köprüdekiler’le birçok ödül alan, sinema çevrelerinde heyecanla karşılanan Aslı Özge, yeni filmi Hayatboyunun dünya prömiyerini 63. Berlin Film Festivali’nde yaptı, İstanbul’da ise en iyi yönetmen ve en iyi görüntü yönetmeni ödüllerini aldı. Film, sorunlarının çözümü ayrılık olabilecekken birbirlerinden kopamamanın duygusal sıkışıklığını yaşayan evli bir çiftin hikayesini anlatıyor. Bu sıra dışı filmin başrolündeki Defne Halman’ın oyunculuğu şapka çıkartılacak cinsten.
Emine Yıldırım’ın senaryosunu yazdığı, Ramin Matin’in yönettiği Kusursuzlar festival seyircisinin merakla beklediği filmlerden biri. Usta oyuncu Suna Selen’den genç yetenekler Esra Bezen Bilgin ve İpek Türktan’a kadar başarılı oyuncu kadrosuyla öne çıkan film Altın Portakal’da en iyi film ve en iyi yönetmen ödüllerini almıştı. Senaryoyu yazan Emine Yıldırım festivalde Uçan Süpürge’nin konuğu olacak ve ‘Kadınlar için Senaryo Atölyesi’ yapacak.
Türkiye sinemasının üretken yönetmenlerinden Biket İlhan’ın son çalışması Yarım Kalan Mucizenin senaryosunda Nihan belgin ve yazar Piraye Şengel’in imzası var. Umut Beşkırma, Yetkin Dikinciler, Ayten Uncuoğlu, Dolunay Soysert, Sinan Tuzcu’nun başrollerini paylaştığı film, 1940’larda köyünden erkek kılığında kaçıp Köy Enstitüsü’ne gitmeye çalışan bir kız çocuğun öyküsü.

Zeynep Dadak ve Merve Kayan’ın yazıp yönettiği Mavi Dalga bu yıl Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali’nde FIPRESCI Ödülü için yarışacak. Bu bölümdeki tek Türkiye filmi olan Mavi Dalga’nın kurgucusu Çiçek Kahraman ise bu yıl festivalin açılış töreninde Bilge Olgaç Başarı Ödülü alacak.

Önceki makale2013’ün En İyi Avrupa Filmleri
Sonraki makale67. Cannes Film Festivali Programı
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here