Ana sayfa Haber Orhan Kemal’in 100. Yaşı Kutlanıyor

Orhan Kemal’in 100. Yaşı Kutlanıyor

995
0

Orhan Kemal’in doğumunun 100. yılı münasebetiyle 18 Kasım – 9 Aralık 2014 tarihleri arasında, her Salı Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi’nde bir program düzenlenecek. Türk Sineması Araştırmaları ve Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi’nin ortaklaşa düzenlediği etkinlikte sergi, film gösterimi, panel ve söyleşi yapılacak.
18 Kasım Salı, açılış günü “Orhan Kemal Film Afişleri” sergisi izleyicilerin beğenisine sunulacak. Aynı gün saat 11.00’de yönetmenliğini Mehmet Güleryüz’ün yaptığı Sessizlerin Sesi Orhan Kemal belgeseli izlenebilecek.
25 Kasım Salı günü saat 14.00’te düzenlenecek Türk Sineması’nda Orhan Kemal başlıklı panelin moderatörlüğünü Barış Saydam yapacak.  Konuşmacılardan sinema yazarı Celil Civan “Orhan Kemal’den uyarlanan filmler”, yönetmen Mehmet Güleryüz “Türk Sineması’nda Orhan Kemal’in önemi”, Akademisyen-yazar Seray Şahiner ise “Orhan Kemal Sinemasında Sınıfsal Temsil” başlıkları altında sunumlarını gerçekleştirecek.
2 Aralık Salı günü saat 14.00’te düzenlenecek “Babam Orhan Kemal” başlıklı söyleşinin konuğu Işık Öğütçü. 9 Aralık Salı günü saat 13.30’da yapılacak film gösteriminde yönetmenliğini Erdoğan Tokatlı’nın yaptığı, Kadir İnanır ve Halil Ergün’ün rol aldığı 72. Koğuş (1988)  izlenecek. Film gösteriminden önce Vadullah Taş sunum yapacak. Etkinlikler Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi’nde düzenlenecek.

Önceki makaleFakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku
Sonraki makaleSinemamızın Yüzüncü Yılında 100 Yönetmen
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here