Ana sayfa Haber 3. Fantasturka Film Festivali Başlıyor

3. Fantasturka Film Festivali Başlıyor

962
0

2011 yılından bu yana Ankara Kısa Filmciler Derneği bünyesinde düzenlenen FANTASTURKA ‘Türk İşi Fantastik Filmler Festivali’ bu yıl 3. kez düzenleniyor. Festival bu sene İstanbul ve Ankara’da yapılacak.
Türk sinema tarihinin, bilimkurgu, korku, gerilim, polisiye, western, kahramanlık fantezisi vb. türlerdeki yapıtları arasından yapılan bir seçkiyle hazırlanan festival geçmişte her biri pek çok maddi ve manevi zorluk içinde çekilmiş olan Türk Sinemasının Fantastik film macerasını seyirciyle buluşturacak.
1950’lerden günümüze kadar çekilen ancak çoğu izleyici ile buluşamayan 3000’e yakın Fantastik Film arşivinden yapılmış 12 filmlik seçki festival programında yer alırken filmler aynı zamanda dönemin yaşayan tanıkları ile birlikte izleyici ile buluşacak. 12 filmlik ‘Türk İşi Fantastik Filmler’ seçkisinin yanı sıra, ‘Türk İşi Western-Kovboy-Aksiyon’ uyarlamaları da festival gösterimlerinde yer alacak.
Festival kapsamında yer alan filmlerin hayatta kalan son temsilcilerinin katılacağı söyleşiler gerçekleştirilecek. Dünyayı Kurtaran Adam – Çetin İnanç, Zagor – Levent Çakır, araştırmacı gazeteci Ali Murat Güven, son dönem korku sinemasının en önemli temsilcilerinden Dabbe Zehr-i Cin filminin yönetmeni Hasan Karacadağ, Bahçeşehir Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Kaya Özkaracalar’ın yer alacağı söyleşilerde moderatörlüğü Ege Görgün ve Utku Uluer üstlenecek. Ayrıca festival danışma kurulunda yer alan alternatif “Yeşilçam Kültürü” sitesi sinematikyesilcam.com sitesinin kurucusu ve editörü olan Uluer’in fantastik, korku, western, kovboy filmlerindeki sahnelerden ve afişlerden hazırladığı kolay çalışmaları da festivalde sergilenecek.
1953 – 2014 yılları arasında çekilmiş filmlerin yer aldığı festival programı şöyle :
Atını Seven Kovboy (Aram Gülyüz- 1974)
Dabbe / Zehr-i Cin (Hasan Karacadağ-2014)
Drakula İstanbul’da (Mehmet Muhtar-1953)
Dünyayı Kurtaran Adam (Çetin İnanç-1982)
Kara Murat Şeyh Gaffar’a Karşı (Ernst Hofbauer, Natuk Baytan-1976)
Ölümün Nefesi- La Mano Che Nutre La Morte (Sergio Garrone-1974)
Sihirbazlar Kralı Mandrake Killing’in Peşinde (Oksal Pekmezoğlu- 1967)
Tarkan Altın Madalyon (Mehmet Aslan- 1972)
Vahşi Kan (Çetin İnanç- 1983)
Yılmayan Şeytan (Yılmaz Atadeniz-1972)
Zagor- Kara Bela (Nisan Hançer-1971)
Şeytan- The Turkish Excorcist (Metin Erksan-1973)

Ankara Kısa Filmciler Derneği tarafından, 12- 14 Aralık 2014 tarihleri arasında İstanbul/Kadıköy- Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde 18- 21 Aralık 2014 tarihleri arasında Ankara/ Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleşecek.

Önceki makaleFatih Akın’ın Kesik Filmi Vizyona Giriyor
Sonraki makaleThe Shining
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here