Ana sayfa Haber Sinematografik Masal Çıktı

Sinematografik Masal Çıktı

1704
0

sinematografik-masalEstetik Bilinçdışı, Görüntülerin Yazgısı, Özgürleşen Seyirci ve Cahil Hoca gibi kitapların yazarı Fransız düşünür Jacques Ranciére’in Sinematografik Masal kitabı Küre Yayınları’ndan çıktı.

Jacques Rancière’in bu yoğun ve çetin kitabı, olağanüstü bir kapsam ve analiz ile sinema aşkını defaten ortaya koyan lirizmle buluşturan nadir çalışmalardan biri. Rancière, Eisenstein ve Murnau’nun tiyatrodan filme intikalinden ve Fritz Lang’ın televizyon ile karşılaşmasına; Mann’in kovboy filmlerindeki klasik şiir tekniğinden Ray’in romantik imgesel şiir tekniğine; Rossellini’nin yeni-gerçekçiliğinden Deleuze’ün sinema felsefesine ve Marker’ın belgesellerine kadar geniş bir alanda büyük bir ustalıkla değerlendirmelerde bulunur.

Babil.com

http://www.babil.com/sinematografik-masal-kitabi-jacques-ranciere

İdefix

http://www.idefix.com/Kitap/Sinematografik-Masal/Jacques-Ranciere/Sanat-Tasarim/Sinema/urunno=0000000700337

Önceki makaleEvolution Vizyona Giriyor
Sonraki makaleYeni Çıkan DVD’ler: Abluka
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here