Ana sayfa Haber Yeni Çıkanlar: Eskimeyen Filmler

Yeni Çıkanlar: Eskimeyen Filmler

1460
0

Bilim ve Sanat Vakfı Türk Sineması Araştırmaları ve İstanbul Modern’in ortaklaşa düzenledikleri, Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteği, İstanbul Şehir Üniversitesi ve Fanatik Film’in katkılarıyla 8-13 Mayıs 2017 tarihinde düzenlenen Eskimeyen Filmler başlıklı etkinliğin kitabı satışa çıktı.

Eskimeyen Filmler etkinliği boyunca gösterilen 22 filmle ilgili her bir gösterim öncesi bir sinema yazarı ya da akademisyen filmle ilgili sunum yaptı. Daha sonra bu sunumlardan oluşturulan makaleler Türkçe ve İngilizce yayınlanan Eskimeyen Filmler kitabında yer aldı.

Kitabın önsözünde, kitabı derleyen Barış Saydam kitabın amacını şu şekilde ifade ediyor: “Geçmişe yönelik bir hafızayı tesis ederken günümüzden geçmişi nasıl yorumlayabiliriz, geçmişle kurduğumuz ilişkiyi nostaljinin ötesine nasıl taşıyabiliriz soruları da üzerinde durduğumuz ve önemsediğimiz meselelerdi. Melodram ve güldürü türlerinin ağırlıkta olduğu Yeşilçam’ı ve mevcut sinema birikimimizi ele alırken hem kuşatıcı hem de sorularla filmlerdeki meseleleri derinleştiren bir bakış açısı yakalamak önemsediğimiz bir konuydu. Eskimeyen Filmler başlığıyla Bilim ve Sanat Vakfı’nda İstanbul Modern’le birlikte başlattığımız ve gelenekselleştirmeyi umut ettiğimiz film günleri etkinliği de bahsettiğimiz bakış açısı üzerinden gelişti.”

Klasikler, Gizli Hazineler, Toplumsal Gerçekçi Sinema ve Yeni Türk Sineması başlıkları altında Üç Arkadaş, Ah Güzel İstanbul, Balatlı Arif, Karanlık Dünya, Gölgeler ve Suretler ve Bal gibi filmlerle ilgili makalelerin yer aldığı kitaba etkinlik mekânları olan Bilim ve Sanat Vakfı, İstanbul Modern, online kitap satış siteleri ve kitapçılardan ulaşmanız mümkün.

 

Önceki makaleKaygı Vizyona Giriyor
Sonraki makaleLa Tortue Rouge
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here