Agora Kitaplığı yönetmen serisine hız kesmeden devam ediyor. Bu kez de Sidney Gottlieb’in derlediği Alfred Hitchcock kitabı raflardaki yerini aldı.
Arka Kapak yazısından tadımlık bir bölüm;
“Hikâye her zaman filmin en önemli kısmıdır, fakat bir filmin en önemli görevi de kamera dilinin tamamen sözcüklerin yerine geçmesidir. Dolayısıyla, belirleyici olan benim hikâyeyi nasıl anlattığım. Bir casus filminde casusun neyi aradığı önemli değildir, nasıl aradığı önemlidir. Ben filmin neyle ilgili olduğunu hiç umursamam. İlgilendiğim şey, seyircide duygu uyandırmak için malzemenin nasıl işlenmesi gerektiği. İzleyiciye çığlık attıran teknik kullanımların neler olduğu.
”Gerçek gözükmeli ama gerçek olmamalı, çünkü gerçek hiçbirimizin hiçbir zaman katlanamayacağı bir şey. Sinemada da insanlar gerçekliği görmek istemiyorlar bence. Ben de insanlara istediklerini veriyorum. İnsanlar korkutulmayı ve şoke edilmeyi seviyorlar. Bu iki hissin insan üzerinde aynı etkiye sahip olduğunu hiç fark etmediniz mi?”
“Mümkünse hikâyeyi görsel olarak anlatın, konuşmanın atmosferin parçası olmasını sağlayın. Onun için, korkunun seyircinin kafasına yerleştirilmesi gerektiği kanısındayım ben; beyazperdede gösterilmesi şart değil. Gerilim, filmden alınıp seyircinin aklına taşınmalıdır. Film, bakışlardan ve tepkilerden oluşur. Sinema, biçimdir. Sinema, planların orkestrasyonudur.”
Derleyen: Sidney Gottlieb
Çevirmen: Nazlı Pakkan
282 sayfa, 1. basım: Ağustos 2014