Ana sayfa Haber Andrzej Wajda’ya İstanbul’da Başarı Ödülü

Andrzej Wajda’ya İstanbul’da Başarı Ödülü

696
0

33. İstanbul Film Festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü bu yıl, tarih, savaş ve insan yazgısı kavramlarını sık sık yapıtlarına konu eden büyük usta Polonyalı yönetmen Andrzej Wajda alacak.
Ödülü, sağlık sorunlarından ötürü İstanbul’a gelemeyecek olan yönetmenin adına, yönetmenin Walesa: Man Of Hope / Walesa adlı filminin 12 Nisan Cumartesi günü yapılacak gösteriminden önce filmin başrol oyuncusuna verilecek.
16 yaşından itibaren Polonya Direnişi ile birlikte savaşan Wajda, savaştan sonra Cracow Güzel Sanatlar Akademisi’nde (1945-48) resim öğrenimi, Lodz Yüksek Sinema Okulu’nda (1950-52) da yönetmenlik eğitimi gördü. Daha sonra, Barska Sokağında Beş Çocuk filminde Alexander Ford‘un asistanı olarak sinemaya başladı.
Kanal (1957), Küller ve Elmas (Popiol i diament, 1958), Wiko’lu Genç Kızlar (Panny z Wilka, 1979), Demir Adam (Czlowiek z Zelaza, 1981), Ecinniler (Les Possedes, 1987) ve Katyn (2007) gibi önemli filmlere imza attı.
Yönetmenin son filmi Walesa 33. İstanbul Film Festivali kapsamında görülebilir.
Önceki makale86. Akademi Ödülleri Sahiplerini Buldu
Sonraki makaleAleksey German Retrospektifi
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here