Ana sayfa Haber Hindistan’da Reha Erdem Retrospektifi

Hindistan’da Reha Erdem Retrospektifi

811
0

Reha Erdem’in tüm filmleri düzenlenecek bir retrospektif dahilinde 10-17 Kasım tarihleri arasında Hindistan’da gerçekleşecek Kolkata Film Festivali’nde gösterilecek.
Bilindiği gibi yönetmenin filmleri önceki senelerde çeşitli uluslararası festivallerde toplu olarak gösterilmişti. Bu festivaller arasında Karlovy Vary Film Festivali, Seattle Film Festivali, Tokyo Film Festivali, Kaoshiung Film Festivali, Paris Cinema Film Festivali gibi önemli festivalleri saymak mümkün.
Reha Erdem, ulusal ve uluslararası pek çok ödül kazanmış filmleri A Ay, Kaç Para Kaç, Korkuyorum Anne, Beş Vakit, Hayat Var ve Kosmos’un yanısıra son iki filmi Jîn ve Şarkı Söyleyen Kadınlar’la da birlikte 8 filmlik yoğun bir program ile Hindistanlı sinemaseverlerin karşısına çıkacak.

Dünya Premiere’ini Toronto Film Festivali “Özel Gösterimler” bölümünde gerçekleştiren, başrollerini Binnur Kaya, Philip Arditti ve Kevork Malikyan’nın paylaştığı Büyükada’da çekilen Şarkı Söyleyen Kadınlar Tokyo Film Festivali’nin ardından Kolkata Film Festivali’yle yurtdışı festival turuna da devam ediyor olacak. Film’in önümüzdeki sene başında Türkiye’de vizyona girmesi plânlanıyor. 

Önceki makaleBilgi Sinema’dan Alternatif Gösterimler
Sonraki makaleBaşka Bir Sinema Başladı
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here