Ana sayfa Haber Alfred Hitchcock’un Sessiz Filmleri Gösteriliyor

Alfred Hitchcock’un Sessiz Filmleri Gösteriliyor

766
0


Beyazperdede “gerilimin efendisi” olarak kabul edilen Alfred Hitchcock’un ilk dönem yaptığı dokuz sessiz film, British Council ve İstanbul Modern Sinema işbirliğiyle Türkiye’de ilk kez gösterime sunulacak. 7- 17 Kasım 2013 tarihleri arasında gerçekleşecek programa paralel olarak, İngiliz sinema yazarı ve gazeteci Ian Haydn Smith, Boğaziçi Üniversitesi’nin 150. yıl kutlamaları çerçevesinde üniversitede Hitchcock üzerine ustalık dersi ve söyleşi verecek.
  
Programda ilk olarak, yönetmenin 1920’lerdeki sessiz sinema döneminden hayatta kalmayı başarmış ve İngiliz Film Enstitüsü (British Film Institute) tarafından onarılıp restore edilen dokuz filminden biri olan Kiracı (The Lodger) filmi gösterilecek. Film gösteriminin ardından Hitchcock’un 50 yıllık sinema kariyerini yorumlayacak İngiliz sinema yazarı ve gazeteci Ian Haydn Smith’ten ustalık dersi ve söyleşi düzenlenecek. Ian Haydn Smith’in dersinin ve söyleşisinin moderatörlüğünü sinema yazarı ve eleştirmeni, aynı zamanda Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi Melis Behlil yapacak. Sinemaseverlere açık ve ücretsiz olacak etkinlik saat 14.00’te başlayacak. 
İngiliz Film Enstitüsü’nün bugüne kadar gerçekleştirdiği bu en kapsamlı ve zor restorasyon projesi olan Hitchcock9, Alfred Hitchcock’un son derece kendine has stilinin evrimini sergileyen 9 filmini sinemaseverlerle buluşturacak. Proje kapsamında gösterime girecek filmlerdeki hasarlar giderilip görüntü iyileştirildi ve yeni sahneler keşfedildi.
Alfred Hitchcock’un dokuz film arasında yönetmenin 25 yaşında yaptığı kara komedi tarzındaki ilk filmi 1925 yapımı bir melodram Zevk Bahçesi (The Pleasure Garden), 1929 yapımı sessiz filmlere geçiş döneminde İngiltere’de çekilen en iyi filmler arasında sayılan gerilim-polisiye Şantaj (Blackmail), 1928 yapımı Hafif Meşrep (Easy Virtue), 1927 yapımı Yokuş Aşağı (Downhill), 1928 yapımı Çiftçinin Karısı (The Farmer’s Wife),romantik komedi ve melodram öğeleri içeren Şampanya (Champagne), Hitchcock’un tek özgün senaryosu olan Ring, Hitchcock tarafından “ilk gerçek Hitchcock filmi” olarak nitelendirilen daha dışavurumcu gerilim örneği Kiracı: Sisli Bir Londra Hikâyesi (The Lodger: A story of the London Fog) ve yönetmenin ilk döneminin en iyi ve en yetkin eserlerinden biri olarak görülen, bir aşk üçgenini anlatan son sessiz filmi 1929 yapımı Aşk Üçgeni  yer alıyor.
Program:
14.00-15.30 Kiracı (The Lodger) film gösterimi
15.45-16.45 Ian Haydn Smith’ten ustalık dersi
17.00-18.00 Söyleşi
Ian Haydn Smith

Yazar ve gazeteci Ian Haydn Smith, Londra’da yaşıyor. Şu anda Curzon Dergisi’nin editörlüğünü yapan Ian, 2007-2012 yılları arasında The International Film Guide’in editörlüğünü yaptı. British Council’ın misafiri olarak Arnavutluk, Ukrayna, Ermenistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde film ve edebiyat üzerine dersler Verdi. Şuanda Amerikalı film yapımcısı Sidney Lumet’in biyografisi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.
Önceki makaleBent Hamer ve Hartmut Bitomsky İstanbul’a Geliyor
Sonraki makaleLiv Ullmann ve Ingmar Bergman Sergisi
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here