Ana sayfa Haber Kırım Tatar Sürgünü Altın Portakal’da

Kırım Tatar Sürgünü Altın Portakal’da

938
0

Kırım Tatar sürgününü konu alan sinema filmi Haytarma, Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yarışma dışı olarak gösterilecek. Bu tarihi olaya Kırım’dan yirmi kişilik heyet katılacak.

18 Mayıs 1944 Kırım Tatar sürgününü konu alan ilk Kırım Tatar sinema filmi Haytarma, Altın Portakal Film Festivali kapsamında 4 Ekim’de saat 17.00’de, Antalya Kültür Merkezi Perge Salonu’nda gösterilecek.

Film, iki defa Sovyetler Birliği Kahramanı madalyasına layık görülen efsanevi Kırım Tatar avcı pilotu Amethan Sultan’ın yaşamını ve Kırım Tatar halkının 18 Mayıs 1944 tarihinde, Kırım Tatarlarının Stalin tarafından sürgün edilmesini anlatıyor. 1944 yılında Sivastopol’ün Nazi işgalinden kurtarılmasının ardından Amethan Sultan doğduğu Alupka kasabasına gelir ve gözleri önünde Kırım Tatarlarının sürgünü başlar.

Filmin galası Kırım Tatar sürgününün 69. yıldönümünden önce 17 Mayıs 2013 tarihinde yapılmıştı. Film, Kırım’ın tüm şehirlerinin yanı sıra Kiev, Moskova, New York, Kazan ve Berlin’de gösterildi.

4-11 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan festivale Kırım’dan aktöreler, Kırım Tatar Milli Meclisi üyeleri ve Kırım Tatar milli hareketi emektarlarının yer alacağı yirmi kişilik heyet katılacak.

Önceki makaleİstanbul Modern’de Yeni Türkiye Sineması Programı
Sonraki makaleBent Hamer ve Hartmut Bitomsky İstanbul’a Geliyor
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here