Ana sayfa Haber İstanbul Modern’de Yeni Türkiye Sineması Programı

İstanbul Modern’de Yeni Türkiye Sineması Programı

761
0

İstanbul Modern Sinema, 3-13 Ekim 2013 tarihleri arasında yeni Türkiye sinemasından bir program sunuyor: Biz de Varız!, son iki yıldır adından söz ettiren, Türkiye’de veya yurtdışında merak uyandıran, festivallerden ödüllerle dönen ama vizyonda şans bulamamış veya az yer bulmuş filmlerden oluşuyor.
Bu filmler son yirmi yıldır gelişmekte olan Türkiye sinemasına yeni karakterler, yeni kimlik temsilleri, yeni toplumsal yaklaşımlar katarken, toplumda “öteki” olana yer ayırarak çoksesli bir seçki oluşturuyor.
Toplam 16 filmden oluşan bu seçkide uzun metrajların yanı sıra, İnan Temelkuran ve Kristen Stevens’ınSiirt’in Sırrı, Can Candan’ın Benim Çocuğum, Batu Akyol’un Türkiye’de Caz başlıklı belgeselleriyle birlikte bu yıl Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı için yarışan Köken Ergun’un kısa filmi Aşura da yer alıyor.
Gösterime sunulacak filmler arasında Mahmut Fazıl Coşkun’unYozgat Blues, Deniz Akçay Katıksız’ın Köksüz, Hüseyin Tabak’ın Güzelliğin On Para Etmez, Ali Aydın’ın Küf, Aslı Özge’nin Hayatboyu, Onur Ünlü’nün Sen Aydınlatırsın Geceyi, Erdem Tepegöz’ün Zerre, Belmin Söylemez’in Şimdiki Zaman, Pelin Esmer’in Gözetleme Kulesi, Derviş Zaim’in Devir, Atıl İnaç’ın Daire ve Ufuk Aksoy’un Devremülkfilmleri bulunuyor.

Biz de Varız!başlıklı programda yer alan filmlerin gösterimlerine yönetmenler ve oyuncular da katılacak.

Önceki makaleMoviemax Festival’de Haneke Haftası
Sonraki makaleKırım Tatar Sürgünü Altın Portakal’da
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here