Ana sayfa Haber Hayal Perdesi’nin 35. Sayısı Yayında

Hayal Perdesi’nin 35. Sayısı Yayında

617
0

Hayal Perdesi Sinema DergisiTemmuz-Ağustos 2013 tarihli 35. sayısıyla www.hayalperdesi.net adresinde yayında…

Derginin Vizyon sayfalarında bu sayıda, Michel Gondry’nin Boris Vian’dan uyarladığı ve renkli hayal gücünü yansıttığı Günlerin Köpüğü (L’écume des Jours), uzun süredir film çekmeyen Leos Carax’ın sinemaya dönüşünü müjdelediği Kutsal Motorlar (Holy Motors), DC Comics’in en ünlü süper kahramanı Süperman’in geçmişini anlatan Man of Steel ve François Ozon’un olgunluk dönemi eseri olarak da görebileceğimiz Evde (Dans la Maison) yer alıyor.

Hayal Perdesi’nin yeni sayısının kapak konusu ise, Derviş Zaim’in Mayıs ayının sonunda tek salonda gösterime giren ve geleneksel bir çoban yarışmasının konu edildiği yapımı Devir. Zeynep Gemuhluoğlu “Teknoloji ve Şiir Arasında Devir” başlıklı makalesinde, filmdeki insan-doğa ilişkisini tasavvuftaki “devir nazariyyesi” bağlamında değerlendirirken, Hilal Turan’ın yönetmenle yaptığı söyleşide de filmin Zaim sinemasıyla ilişkisi tartışılıyor.

Geçen sayıda yer verilen “Türkiye’de Dağıtım Sorunu” isimli dosya, yeni sayıda da yapımcı Türker Korkmaz ve Beyoğlu Sineması’nın müdürü Temel Kerimoğlu söyleşilerinin yanı sıra, yönetmen Hakkı Kurtuluş’un sinema ve seyirci ilişkisini merkezine aldığı makalesiyle devam ediyor. Türk Sineması Araştırmaları bölümünde 2009 yılının Ağustos ayında vefat eden Milli Sinema’nın kurucularından Yücel Çakmaklı’yla ilgili bir soruşturma bulunuyor.

Alman sinema eleştirmeni, yazar ve festival programlayıcısı Rudiger Suchsland’la sinema eleştirmenliği ve günümüz sinemasındaki yönelimler üzerine yapılan söyleşinin yanında, Cihan Aktaş’ın Büyülü Gerçek isimli köşesinde Godard’ın Onun Hakkında Bildiğim 2 veya 3 Şey isimli filmi üzerinden mimari, kentleşme ve şehircilik gibi konuların sinemayla ilişkisi ele alınıyor. Kamera Arkası’nda sanat yönetmeni Reza Hemmatirad Türkiye’de sanat yönetmenliğinin nasıl algılandığını aktarıyor, Dizikritik’te Zeynep Feyza Akınerdem Kuzey Güney’i yazıyor, Sinefilbölümünde ise Emine Öztaner İspanyol usta Victor Erice’nin Arı Kovanının Ruhu isimli yapıtını değerlendiriyor.

Neden Film Seyrediyoruz’da yazar ve akademisyen Nazan Bekiroğlu sinemayla olan ilişkisini izlediği filmler üzerinden anlatıyor, İngilizce makale ve söyleşilerin yayınlandığı English Section bölümünde de Rudiger Suchsland’la yapılan söyleşinin orijinal metnine yer veriliyor.

Önceki makaleKöksüz Venedik’te Gösterilecek
Sonraki makaleKısa Filmcilerden Altın Koza’ya Boykot
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here