Ana sayfa DVD Yeni Çıkan DVD’ler: Zefir

Yeni Çıkan DVD’ler: Zefir

1280
0
 
Zefir / Tiglon
Yön: Belma Baş
Oyuncular: Cemile Kaptan, Fatma Uzunlar, Harun Uzunlar
Türkiye, 2010, 93 dk.
Belma Baş’ın ilk kısa filmi Poyraz, Yunanistan’da 17 – 23 Eylül 2007 tarihleri arasında düzenlenen 13. Uluslararası Drama Kısa Film Festivali’nde “En İyi Balkan Filmi Ödülü”ne değer bulundu. İlk gösterimi Mayıs 2006’da Cannes Film Festivali’nin resmi bölümünde gerçekleşen Poyraz şimdiye dek 6 kıta üzerinde 50’yi aşkın film festivalinde Türkiye’yi temsil etti. Zefir de aynı tempoyla yurtdışındaki festivallerde dolaşarak, ödüller kazanan bir film oldu.
Belma Baş ilk uzun metrajlı filmi Zefir’de, kısa filmi Poyraz’da başlattığı hikâyeyi bir adım daha ileriye taşıyor. Çocukluktan ergenliğe geçen Zefir’in bu süreçte yaşadıklarını rüya mantığıyla kâbusvari bir şekilde beyazperdeye aktaran yönetmen, düşle gerçek arasındaki çizgide gidip geliyor. Türkiye sinemasında Semih Kaplanoğlu dışında pek fazla yönetmenin girmediği bir alana giren Belma Baş, bir ilk filme göre oldukça etkileyici bir yapıt ortaya koyuyor.
DVD Ekstralar:
Fotoğraf Galerisi
Fragman
Poyraz (Kısa Film, 13’)

Önceki makaleAkbank Sanat’ta Katalan Sineması
Sonraki makaleAnkara’da Fellini Günleri
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here