Ana sayfa Haber Hayal Perdesi’nin 34. Sayısı Yayında

Hayal Perdesi’nin 34. Sayısı Yayında

781
0


Hayal Perdesi Mayıs-Haziran 2013 tarihli 34. sayısıyla www.hayalperdesi.net adresinde yayında…

Derginin vizyon sayfalarında bu sayıda, Onur Ünlü’nün farklı bir dağıtım stratejisi uygulayarak gösterime çıkardığı son filmi Sen Aydınlatırsın Geceyi, Güney Kore’den Hollywood’a transfer olan Chan Wook Park’ın çarpıcı ve stilize hikâyesi Lanetli Kan (Stoker), Aida Begic’in ilk filmi Kar (Snijeg)’ın izinden gittiği ve Bosna’daki savaş sonrası durumu yansıttığı yeni çalışması Çocuklar (Djeca) ve Mahmut Fazıl Coşkun’un merakla beklenen ikinci filmi Yozgat Blues var. Derginin bu sayıdaki kapak konusu da olan filmi derginin yazarları yorumlarken, filmin yönetmeni Coşkun ve senaristi Tarık Tufan’la yapılmış bir söyleşi de Hayal Perdesi’nin yeni sayısında yer alıyor.

Türkiye’de üretilen ve yurtdışındaki pek çok festivalden ödülle dönen filmlerin vizyona girmesi, oynayacak salon bulması gittikçe zorlaşıyor. Bu durumun sinemamızda yarattığı sıkıntılara odaklanan “Türkiye’de Dağıtım Sorunu” başlıklı dosya çerçevesinde, hem yönetmenlerin görüşleri hem de Türkiye’de uzun süredir salon işletmeciliği ve dağıtımcılık yapan Özen Film’in sahibi Mehmet Soyarslan’la yapılmış bir söyleşi bulunuyor. Gelecek sayıda da yönetmen, yapımcı ve işletmecilerin konu hakkındaki görüşleriyle devam edecek dosyaya, derginin yeni sayısından ulaşmak mümkün.

Kapak konusu ve dosyanın yanında, dergide geçtiğimiz Nisan ayında düzenlenen 32. İstanbul Film Festivali’nden öne çıkan filmlerin dergi yazarlarınca yorumlandığı Festival Günlüğü, festival için ülkemize gelen Bosnalı yönetmen Danis Tanovic ile sineması ve Sabancı Üniversitesi’nden Reyhan Tutumlu ile Türk sinemasının en önemli yönetmenlerinden Ömer Kavur üzerine gerçekleştirilen söyleşiler de bulunuyor. Cihan Aktaş Büyülü Gerçek isimli köşesinde “İran Sinemasında Aşk” başlıklı bir makaleyle İran sinemasına tematik bir okuma yapıyor, Keşif bölümünde Ahmet Terzioğlu sinema dünyasının nevi şahsına münhasır yönetmenlerinden Quentin Dupieux’u ele alıyor, Belgesel Odası’nda ise Filistin-İsrail sorunu üzerine çekilen Bekçiler ve 194. Devletbelgeselleriyle Slavoj Zizek’in her zamanki muzipliğiyle kitaplarındaki meseleleri tartıştığı Sapığın İdeoloji Rehberi isimli çalışması değerlendiriliyor.

Dizikritik’te Remzi Şimşek Monk uyarlaması Galip Derviş’i, Sinefil bölümünde Seda Kaya Filistinli Elya Süleyman’ın Kutsal Direniş filmini, Kısa-ca’da ise Sinan Sertel 2013 Hisar Kısa Film Seçkisi’ni tartışıyor. Kitaplıkda Sema Karaca Sean Martin’in Andrei Tarkovski kitabını anlatıyor, Neden Film Seyrediyoruz’da ise ünlü oyunca Ercan Kesal sinemayla kurduğu ilişkiyi ve sinemanın dönüştürücü gücünü okurlarla paylaşıyor. İngilizce makale ve söyleşilerin yayınlandığı English Section bölümünde bu sayıda Danis Tanovic’le sineması üzerine yapılan söyleşi bulunuyor.

Önceki makaleHouse with a Turret
Sonraki makaleİki Dil Bir Bavul
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here