Ana sayfa Haber Güç Belgesel Sinemada

Güç Belgesel Sinemada

701
0

İstanbul Modern Sinema, Prix Pictet: Güç fotoğraf sergisine paralel olarak, Documentarist işbirliğiyle “Güç Belgeselde” başlıklı 10 filmlik bir belgesel programı hazırladı. Bu belgesel seçkisi, serginin içeriği gibi, insan ve doğa arasındaki hayatta kalma mücadelesi, toplumsal güç çatışmaları, işgal ve isyanlarla bugün içinde bulunduğumuz dünyadaki iktidarın ikilemlerini ortaya koyuyor. Kamboçya’da Kızıl Kmerler’in film sektörünü yoketmesinden Hindistan’da yaşanan elektrik hırsızlığına, Türkiye’deki tohum, tarım ve biyoçeşitlilik mücadelesinden Hasankeyf’teki zorunlu göçe, Burma’da yalınayak sokakları arşınlayan binlerce Budist rahibin önderliğindeki protesto dalgasından küresel taşıma sisteminin marjinalleştirdiklerine, Berlusconi iktidarının medyadaki egemenliğinden GDO’ya karşı mücadele eden bir grup çevrecinin hikayesine uzanan bu belgeseller günümüzün güç odaklı gerçeklerine bakıyor.
Işığa Özlem (Nostalgie de la Lumière ), 2010
Fransa, Şili, DVD, Renkli, 90’
Yönetmen: Patricio Guzman
Dil: İspanyolca, İngilizce
Gösterim: 12 Nisan Cuma 13.00, 14 Nisan Pazar 13.00
Ünlü belgesel yönetmeni Patricio Guzman kamerasını diktanın zorbalıklarının izlerini bulduğu gökyüzüne çeviriyor. Şili’de üç bin metre yükseklikte, saydam bir gökyüzü altındaki Atacama Çölü’nde dünyanın dört bir yanından gelmiş astronomlar uzayda hayat belirtisi bulma beklentisiyle galaksileri incelerken, kadınlar toprağı kazarak Pinochet rejimi sırasında kaybolmuş yakınlarının ölülerini aramaktadır.
Beyaz Paralı Bir Askerim (Man Yek Mozdore Sfid Hastam), 2011
Irak, İran, DVD, Renkli, 64’
Yönetmen: Taha Karimi
Dil: Kürtçe
Gösterim: 11 Nisan Perşembe 13.00
Zamanında Irak Baas Partisi paralı ordusunun başında olan Said Jaf şimdi yeni Irak mahkemesinde Kürtlere karşı yürütülen Enfal soykırımına müdahil olmaktan dolayı yargılanmaktadır. Soykırım süresince 1000’den fazla insanı kurtardığına inanan Jaf, film boyunca köylerde dolanıp durarak Baasçılardan kurtardığı tanıklar bulup onlara gerçek hikayelerini kamera önünde anlattırma derdindedir. Jaf tarihte karşılaştırılabileceği tek adamın II. Dünya Savaşı sırasında yüzlerce Yahudi’nin hayatını kurtarmış olan Oscar Schindler olduğunu düşünür.
Yangtze Nehri (Up the Yangtze) , 2007
Kanada, DVD, Renkli, 93’
Yönetmen: Yung Chang
Dil: Çince, İngilizce
Gösterim: 4 Nisan Perşembe 13.00, 14 Nisan Pazar 17.00
Lüks bir yolcu gemisi, Çin’de kısaca “Nehir” olarak bilinen efsanevi Yangtze Nehri üzerinde seyretmektedir. Yangtze üzerinde tarihin en büyük hidroelektrik barajlarından biri kurulmaktadır. Günümüzün Çin toplumunun içinden geçtiği değişimi anlatan bu uzun metraj belgeselin epik zeminini Çin ekonomik mucizesinin tartışmalı sembolü Üç Boğaz Barajı oluşturuyor. Ön planda ise, bu sarmalın içinde salınıp duran bireylerin hikayeleri yer alıyor.
Altın Uyku (Le Sommeil d’Or ), 2011
Fransa, DVD, Renkli, 96’
Yönetmen: Davy Chou
Dil: Kmerce
Gösterim: 4 Nisan Perşembe, 19.00, 13 Nisan Cumartesi 17.00
1960 ve 1975 arasında Kamboçya film endüstrisi 400 film üreterek inanılmaz bir büyüme gösterdi. Fakat Kmer Hükümeti sırasında film endüstrisi geride hiç bir iz bırakmaksızın yok edildi. Sinema yapımcıları, yönetmenler ülkeden sürüldü, bazıları yaşamını yitirdi, çekilmiş olan filmler de yakıldı. Altın Uyku bu büyüleyici Kamboçya film tarihini izleyiciyle buluşturuyor.
Burma VJ: Kapalı Bir Ülkeden Haberler (Burma VJ: Reporter i et Lukket Land),2008
Danimarka, DVD, Renkli, 85’
Yönetmen: Anders Østergaard
Dil: Danca
Gösterim: 7 Nisan Pazar 17.00, 12 Nisan Cuma 15.00
Uluslararası festivallerde bugüne kadar 25’e yakın ödül toplayan bu olağanüstü belgesel, 2007 yazında Burma’da yalınayak sokakları arşınlayan binlerce Budist rahibin önderliğinde başlayıp rejim tarafından kanlı biçimde bastırılan protesto dalgasının kameralarla kayda geçirilme hikayesini anlatılıyor. “Burma VJ” tanklı tüfekli resmi otoriteler karşısında kameranın etkili bir silah olmasına dair çarpıcı bir belgesel.
Videokrasi (Videocracy), 2009
İsveç, Danimarka, İngiltere, Finlandiya, DVD, Renkli, 80’
Yönetmen: Erik Gandini
Dil: İtalyanca,İngilizce
Gösterim: 7 Nisan Pazar 13.00, 12 Nisan Cuma 17.00
Berlusconi’nin İtalya’daki medya iktidarı üzerine bir film. İtalya’da 30 yıldan fazla zamandır görüntü tek bir kişi tarafından kontrol edilmekte. TV patronu ve Başbakan Silvio Berlusconi ticari televizyonun içeriğini İtalya’da daha önceden hiç olmadığı kadar etkiledi. Film, en etkili medya kuruluşlarına girerek, olağanüstü bir hikayeyle “İtalya TV Cumhuriyeti”nin korkunç gerçeğini gözler önüne seriyor.
Unutulan Alan (The Forgotten Space), 2010
Hollanda, Avusturya, DVD, Renkli, 112’
Yönetmen: Allan Sekula & Noel Burch
Dil: Hollandaca, Korece, İspanyolca, İngilizce
Gösterim: 4 Nisan Perşembe 17.00, 7 Nisan Pazar 15.00
Denize hükmetmek, dünyayı mahvetmektir.Belki de açık denizlerin başındaki en büyük felaket, küresel tedarik zinciridir. Bu durum dünya ekonomisini, sonu görünmeyen biçimde etkiler. Bu belgesel, yük gemilerinin arkasındaki konteynırları, trenleri ve kamyonları izleyerek işçileri, mühendisleri, planlamacıları, politikacıları ve küresel taşıma sisteminin marjinalleştirdiklerini dinliyor. Hollanda ve Belçika’da topraklarını terk etmek zorunda kalmış çiftçilerle, Los Angeles’ta düşük ücretlere çalışan kamyoncular, Asya ve Avrupa arasında mekik dokuyan dev gemilerde çalışan denizciler ve düşük ücretleri ile tüm bu bilmecenin kırılgan anahtarı olan Çinli işçilerle konuşuyor.
Öldürme Eylemi (The Act of Killing), 2012
Danimarka, Norveç, İngiltere, DVD, Renkli, 158’
Yönetmenler: Joshua Oppenheimer, Christine Cynn, Anonim
Dil: Endonezce, İngilizce
Gösterim: 11 Nisan Perşembe 14.00, 13 Nisan Cumartesi 14.00
Öldürme Eylemi, karaborsada sinema biletleri satan Anwar ve arkadaşlarının ufak sinema çetesinin, daha sonra milyonlarca kişinin öldürülmesinden sorumlu paramiliter, aşırı sağcı bir örgüte dönüşmesini anlatıyor. Film boyunca, Anwar ve arkadaşları yaptıkları katliamları bütün sıradanlığıyla anlatırken, diğer yandan da bu anları tüm tuhaflıklarıyla, çok sevdikleri eski Amerikan filmlerinden sahnelermiş gibi canlandırıyorlar. Öldürme Eylemi, insanlık suçlulularının, katillerin ve faillerin akıllarının işleyişine tanık olduğumuz, tedirgin edici bir sinema deneyimi ve aynı zamanda kötülüğün bize tüm sıradanlığı ve yalınlığıyla göründüğü bir karabasan.
Sessiz Tarih: Hasankeyf, 2012
Türkiye, DVD, Renkli, 22’
Yönetmen: Berkay Kuyzu, Elodie Eda Moreau
Dil: Türkçe
Gösterim: 4 Nisan Perşembe 15.00, 14 Nisan Pazar 15.00
Dicle Nehri üzerine kurulması planlanan Ilısu barajıyla Hasankeyf mirası sular altında bırakılmak üzeredir. Güney Doğu Projesi’nin (GAP) son adımı olarak, Dicle Nehri’nin ana kolu üzerinde yapılması planlanan ilk baraj projesi olan Ilısu, Hasankeyf ve çevresinde barınan on binlerce insan içinse bir zorunlu göç sarmalını ortaya çıkartır. Hasankeyf’in sessiz tarihini, geçmişle bağlantılarını, bölge halkının bugünkü hissiyatlarını ve yarınla ilgili düşüncelerini, endişelerini dile getiren bir belgesel.
Dünyayı Kurtarmaya Çalışanlar, 2012
Türkiye, Çek Cumhuriyeti, DVD, Renkli, 30’
Yönetmen: Akile Nazlı Kaya
Dil: Türkçe
Gösterim: 4 Nisan Perşembe 15.00, 14 Nisan Pazar 15.00
Türkiye’deki tohum, tarım ve biyoçeşitlilik mücadelesini konu alan bu filmin kahramanları ile “Dünyayı Kurtaran Adam”ın Cüneyt Arkın’ı arasında ortak bir nokta var: İkisi de çıplak elleriyle devasa bir güce karşı mücadele veriyor. 9’uncu Seul Ekoloji ve Çevre Filmleri Festivali’nde En İyi Kısa Film ödülü kazanan film, animasyon tekniğini kullanarak belgesel dilinde de yeni bir kapı açıyor.
Gerçekleri Yazdım – Lice Defteri (Min Rasti Nivisand – Deftere Liceye), 2012
Türkiye, 42’
Yönetmen: Ersin Çelik
Dil: Türkçe, Kürtçe
Gösterim: 4 Nisan Perşembe 15.00, 14 Nisan Pazar 15.00
“Gerçekleri Yazdım – Lice Defteri” belgeseli Diyarbakırlı 83 yaşındaki Ahmet Tektaş’ın 1945 yılından bu yana tuttuğu günlüğe ve onun öyküsüne odaklanıyor. Çevresinde meydana gelen yüzlerce ilginç olayla birlikte, dört köylünün öldürülmesi, 1975’de Lice’yi yerle bir eden deprem, köylerinin yakılması ve boşaltılması, 1993 yılında ilçe merkezinin yakılması gibi önemli olayları da kaydetmesiyle Tektaş’ın günlüğü bir tarih defterine dönüşmüştür.

Önceki makaleDocumentarist Yeni Yetenek Ödülü Adaylarını Arıyor‏
Sonraki makaleHayal Perdesi’nin Yeni Sayısı Yayında
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here