Ana sayfa Haber Altyazı’nın Mart Sayısı Çıktı

Altyazı’nın Mart Sayısı Çıktı

757
0


Şubat ayında içeriği ve tasarımıyla baştan aşağı yenilenen Altyazı Aylık Sinema Dergisi, Mart sayısında kapağına Reha Erdem’in uzun zamandır merakla beklenen filmi Jîn’i taşıyor. Bir gerillanın doğadaki varoluş mücadelesini anlatan filmle ilgili Erdem’le yapılmış kapsamlı bir söyleşinin yanı sıra, dergide film üzerine yazılmış iki farklı eleştiri yazısı da bulunuyor.
Yolda ve Jose Rivera 
Jack Kerouac’ın kült romanı ‘Yolda’nın beyazperde uyarlaması vizyona girerken, Altyazı’da filmin senaristi Jose Rivera’yla yapılmış bir söyleşi yer alıyor. Rivera, roman hakkındaki görüşlerini, yaptığı uyarlamanın püf noktalarını ve yönetmen Walter Salles’le çalışma biçimini anlatıyor.
Hayat Avcısı 
!f İstanbul’da gösterildikten sonra gösterime giren Bart Layton imzalı Hayat Avcısı (The Imposter), kaybolan bir çocuğun yerine geçmeye kalkışan bir sahtekârın dehşet verici öyküsünü adeta bir gerilim filmine dönüştürerek anlatan güçlü bir belgesel.
Meltem Gürle ile İzliyorum
Altyazı yazarları, son dönemde gazete yazılarıyla hatırı sayılır bir takipçi kitlesi edinen akademisyen ve yazar Meltem Gürle’yle ekran karşısına oturuyor, izledikleri filmlerden yola çıkarak Türkiye sinemasından, edebiyattan ve hayattan bahsediyor.
Altyazı’da ayrıca 
Öldürme Eylemi (The Act of Killing): Joshua Oppenheimer ile bir katliamı hatırlamak üzerine 
Kathryn Bigelow: Oscarlı yönetmenin sinemasında kadın temsilleri 
Kelebeğin Rüyası: Sinema Bahanesi Midir Şiirin? 
Yalnız Gezegen (The Loneliest Planet): Julia Loktev’den Kırılgan İklimler 
Zero Dark Thirty: Arzuladığın Aslında Nedir? 
Margaret: Ölümlülükle Baş Etmek 
Spring Breakers: Bahar Tatilinin Ruhaniyeti 
Berberian Ses Stüdyosu (Berberian Sound Studio): Giallo Hayaleti 
Ayın Kısası: Aykut Atasay’dan Adalet İçin Tarafım, Pınar Selek’in Yanındayım

Önceki makaleAnkara’da Godard Günleri
Sonraki makaleUğur Yücel’den Soğuk
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here