Ana sayfa Haber Jin Vizyona Giriyor

Jin Vizyona Giriyor

811
0

Reha Erdem’in yönettiği ve Deniz Hasgüler, Onur Ünsal, Sabahattin Yakut ile Yıldırım Şimşek’in oynadığı Jin, 15 Mart 2013’de PinemArt Film dağıtımıyla Atlantik Film tarafından vizyona çıkarılıyor.
Sinopsis:
Jîn, 17 yaşlarında, hayata katılmak için çıkışları zorlayan ve bu yolda karanlık ormanları cesurca aşmaya çalışan, sanki bir ‘Kırmızı Başlıklı Kız’dır. Film, Jîn’in bilmediğimiz bir nedenle, dağdaki silahlı bir örgütten kaçmasıyla başlar. Hem kaçtığı örgüt elemanlarından hem de kolluk kuvvetlerinden gizlenerek, dağlarda, ormanlarda yapayalnız günler ve geceler geçirir. Amacı bir büyük şehre, hayata, belki de hiç görüp bilmediği büyük dünyaların hayallerine ulaşmaktır.
Küçük ama dayanıklı vücudu, güçlü iradesiyle kendine doğanın ürkütücü karanlığı ve vahşiliğinde yer açmayı başarır. Çatışmaların ortasında kalır, üzerine açılan ateşlerden cesurca korunmayı bilir, korkar, üşür, karnını doyurur. Ona en büyük gücü ve teselliyi, belki benzer tehditler altında beraber saf tuttuğu hayvanlar verir. Bir bombardımandan korunmak için bir ayıyla bir ini paylaşır, bir geyikle dayanışır, yaralı bir eşeği tedavi eder, yumurtasını yediği bir vahşi kuşla anlaşır, bir vaşak tarafından teselli edilir, bir yılan tarafından uyarılır, bir at tarafından korunmaya çalışılır.
Sonunda elde ettiği sivil giysilerle dağdan iner.
Ancak onun için ova dağdan daha tehlikeli, daha tehditkar ve daha can yakıcıdır. Ne kadar uğraşsa ve çırpınsa da gittikçe daralan çemberden çıkıp hayalini kurduğu yere bir türlü varamaz. Küçük narin vücudu gibi kalbi de ağır yaralar almaya devam eder.
Büyük bir hayal kırıklığıyla dağlara, yalnızlığına geri döner. Doğanın içine, melankolik, uzanır. Yine bombaların ve kurşunların altında, devrilen ağaçların, parçalanan hayvanların arasına sıkışır. Artık isyanı çaresizliğe dönüşmüştür.
Bu çıkışsız yolda, yaralı bedenini ve kalbini kucaklayacak, ağaçlar ve hayvanlardan başka kimsesi yoktur.
Yönetmen Görüşü:
Masallar, destanlar, şarkılar insanlık tarihi boyunca aşağı yukarı hep aynı şeyi söylemiş: Can yakma, cana kıyma! Ama insan her dönem, her coğrafyada, her iklimde, her durumda yarattığı ‘öteki’yle bu durumu hiç aşamamış. Aşamıyor… Farklı bir dil konuşanı, farklı bir renge, inanca sahip olanı, farklı cinsel hayatı olanı, kısacası ‘öteki’ni hep kendisi için bir tehdit saymış. Bu tehdidin korkusuyla da ötekini tehdide ve yok etmeye girişmiş. Dünyanın hangi noktasına bakarsanız bakın, bugün de böyle: ‘Öteki’nin kıyımı devam ediyor.
Bu kıyıma bizzat katılmayanlar da duyarsızlıklarıyla, tepkisizlikleriyle bilerek ya da bilmeyerek destek oluyorlar. Sanki hiç şahit yok gibi!
Bana ise milyonlarca yıldır bu durumun en yüce şahitleri hep hayvanlar gibi geliyor. Kendileri de bu kıyımların bizzat kurbanları olmalarına rağmen, bakışlarıyla, duruşlarıyla, yaralarıyla bu vahşete ve acıya şahitler. Bir sonraki kıyımı durdurmanın en umutlu yolu bir öncekinin şahidini bulmakla başlamıyor mu?
Bu film, bu kıyımlardan bir tanesinin masalını şahitleriyle beraber görmek hevesinde. Kendine özgü ritmini bu hevesle kurma arzusunda. – Reha Erdem 
Önceki makaleMaurice Pialat
Sonraki makaleFilmozofi Metis’ten Çıktı
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here