Ana sayfa Haber Altyazı Dergisi Mart Sayısında Angelopoulos’u Anıyor

Altyazı Dergisi Mart Sayısında Angelopoulos’u Anıyor

853
0


Altyazı Sinema Dergisi yeni sayısında geçtiğimiz ocak ayıda hayatını kaybeden usta yönetmen Theo Angelopoulos’u anıyor. Kariyeri boyunca Kumpanya’dan Puslu Manzaralar’a, Leyleğin Geciken Adımı’ndan Ulis’in Bakışı’na sayısız başyapıt bırakan yönetmenin Avrupa ve Yunanistan tarihi içinde dolaşan sinemasının, göçler, kayıplar, arayışlar ve hayal kırıklıklarıyla dolu puslu atlasını ele alıyor. Dergide Angelopoulos dosyasının yanı sıra vizyon filmlerinden Duyguların Rengi, Sürücü, Utanç, Köstebek, Marilyn ile Bir Hafta, Kıyıda, Sevgi filmlerinin eleştirileri yer alıyor.

Derginin festivallere ayırdığı bölümde geçtiğimiz ay Berlin, Rotterdam festivallerinde dikkat çeken yapımlara ve önümüzdeki günlerde Ankara ve İstanbul film festivallerinde gösterilecek öne çıkan filmlere yer veriliyor. Ayrıca bu yıl 10. yaşını dolduran Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nin programının detaylı incelemesine ek olarak festival direktörü Melek Özman ile festival tarihi ve misyonu üzerine bir söyleşi sunuluyor.

Diğer söyleşilerde Raşit Çelikezer Sundance’te ödül kazanan filmi Can’ı, İngiliz yönetmen Andrew Haigh festivallerin gözdesi filmi Haftasonu’nu anlatıyor. Dergide ayrıca; tempolu bir aksiyon filmi olan Ölüm Denizi’ne ve Clint Eastwood’un antikomünist ideolojinin arkasındaki bir numaralı adam olan J. Edgar Hoover’ın dünyasını konu alan son filmi J. Edgar’a da yer veriliyor. Bu sayının Dizi Film Kuşağı’nda J.J. Abrams dizileri Fringe ve Alcatraz; Devre Dışı bölümünde ise Michael Snow – Sonsuzluk, Şimdi ve Burada yazıları yayınlanıyor.

Önceki makaleCannes’ın Bu Yılki İkonu Marilyn Monroe
Sonraki makaleAlmodovar’dan Yeni Komedi Filmi
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here