Ana sayfa 2010'lar 2011 Kathmandu Lullaby

Kathmandu Lullaby

1353
0

Festival izleyicilerinin filmlerine aşina olduğu İspanyol yönetmen Iciar Bollain, bir önceki filmi Yağmuru Bile’de, Bolivya’daki yerli halkın su sorunu üzerinden kapitalizmin ve sömürgeciliğin araçlarını değiştirerek devam ettiği gerçeğini yüzümüze çarpıyordu. Son filminde ise Nepal’e giderek, varoşlardaki fakir çocukları eğitmeye çalışan idealist bir İspanyol öğretmenin hikâyesine bizleri ortak ediyor.

Bu noktada filmin klasikleşmiş beyaz Avrupalı idealizminden kurtulamadığını, yer yer ise meselenin fazlasıyla dramatize edildiğini de söylemekte fayda var. Filmin meselesine nüfuz edemeyen, dışarlıklı ve idealist kalan bakışı filmi zayıflatıyor. Filmdeki Laia karakteri gökyüzündeki aynasını Nepal’de bulduğunu söylerken bile, dışarıdan bakan seyirci için bu inandırıcılıktan çok yabancılaştırıcı bir işlev taşıyor. Katmandu’nun doğal güzellikleri, gelenek ve görenekleri folklorik öğeler olarak sergilenirken, Nepal’deki Hindistan’a benzer katı sınıf ayrılıkları ve tutucu gelenekler ise “bunlar da var” imasıyla gözümüze batırılıyor. Özellikle Laia’nın yardımına koşan Nepalli Sharmilla’nın bir anda başına gelen olaylar dizisi, dramatik yapıyı fazlasıyla zorlarken, Nepal’in toplumsal hayatının da slayt şov aceleciliği içinde sunulmasına ortam hazırlıyor. Bütün bu eksiklerin temelinde ise, kuşkusuz bir Batılının üçüncü dünya ülkesi diye tabir edilen “gelişmemiş” ülkelere bakışındaki stereotipleşmiş algılar yatıyor. Gittiği yere huzur, refah ve mutluluk götüren Batılıların serüveni Gökyüzündeki Bir Ayna filminde de devam ediyor. Yönetmen Bollain’in iyi niyetli ve samimi çabası da bu gerçeği değiştirmiyor.

Barış Saydam
bar_saydam@hotmail.com
Önceki makaleFilmlerdeki Fotoğraflar Etkinliği Ingmar Bergman’la Devam Ediyor
Sonraki makaleAtmen
1983, İstanbul doğumlu. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölümü'nde yaptı. Altyazı dergisinde sinema eleştirileri yazmaya başladı. 2008’de Avrupa Sineması isimli web sitesini kurdu. 2011-2014 yılları arasında Hayal Perdesi dergisinde web sitesi editörlüğü yaptı ve derginin yayın kurulunda görev aldı. TÜRVAK bünyesinde çıkartılan Cine Belge isimli derginin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. 2012’den beri Sinematek Derneği’nde Film Analizi dersi veriyor. 2013-2019 yılları arasında Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesinde koordinatör yardımcılığı ve içerik editörü olarak görev yaptı. 2018-2020 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi'nde ders verdi. 2018-2021 yılları arasında Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) genel sekreterliğini üstlendi. Ayrıca Giovanni Scognamillo’nun Gözüyle Yeşilçam(2011), Sinemada Tarih Yazımı (2015), Erol Ağakay: Yeşilçam’a Adanmış Bir Hayat (2015), Oyuncu, Yönetmen, Senarist, Yapımcı Yılmaz Güney (2015)- Burçak Evren'le ortak-, Karanlıkta Işığı Yakalamak: Ahmet Uluçay Derlemesi (2016), Aytekin Çakmakçı: Güneşe Lamba Yakan Adam (2019), Osmanlı’da Sinematografın Yolculuğu (1895-1923) [2020], Derviş Zaim Sinemasına Tersten Bakmak (2021) – Tuba Deniz’le ortak-, Orta Doğu Sinemaları (2021) – Mehmet Öztürk’le ortak-, Türkiye’de Sanat Sineması (2022) isimli kitapları da bulunuyor.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here