Ana sayfa Haber Akademi’den Belgeselcilere Kötü Haber

Akademi’den Belgeselcilere Kötü Haber

779
0


Akademi, “En İyi Belgesel” dalında yarışacak filmlerin ödül kriterlerini ağırlaştırdı. Akademi, gelecek yıldan itibaren sadece New York Times veya Los Angeles Times’da eleştirisi yayınlanmış belgesellerin başvurularını kabul edecek. Buna karşılık belgesellerin New York veya Los Angeles’ta en az bir hafta gösterime girmesi şartı kaldırıldı. Bunun yerine belgesel yapımcılarının hazırlayacağı DVD’ler, Akademi’nin belgesel bölümündeki 166 üyeye dağıtılacak. Bu üyeler Oscar’a aday beş belgeseli belirleyecek. En İyi Belgesel Oscar’ını kazanacak belgeseli ise 5 aday arasından tüm Akademi üyelerinin oylarıyla seçilecek.

Kural değişikliği Akademi’nin “iş yükünü” hafifletecek ancak belgeselciler yeni kuralların düşük bütçelerini daha da zorlayacağını ileri sürüyor. Çünkü söz konusu iki gazete, New York ve Los Angeles’ta en az bir hafta gösterime girmemiş eserler hakkında eleştiri yayınlamıyor. Bu da Akademi istemese de filmlerin gösterime girmesini zorunlu kılıyor. Ayrıca Oscar’ın bu iki gazetesinin sübjektif yargılarla belirlediği eleştiri yazılarına bağlanması da tepki çekiyor.

Önceki makaleThe Idiots
Sonraki makaleÜç Maymun
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here