Ana sayfa Haber Türk Sinemasının Kurucu Yönetmenlerinden Ö.Lütfi Akad Vefat Etti

Türk Sinemasının Kurucu Yönetmenlerinden Ö.Lütfi Akad Vefat Etti

821
0

Türk sinemasının gelmiş geçmiş en büyük yönetmenlerinin başında sayılan Ömer Lütfi Akad vefat etti.

02 Eylül 1916 doğumlu Akad, Fransız Sainte Jeanne d’Arc Okulu, Galatasaray Lisesi, İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu Maliye Bölümü’nü bitirdi. Tiyatro ve sinema yazıları yazdı. Sema Film’de mali danışmanlık ve yapım yönetmenliği yaptı. 1947 yılında Seyfi Havaeri’nin Damga filminde yönetmenliğe başladı. 1948 yılında Vurun Kahpeye ile başladığı yönetmenliğini halk masalları uyarlamalarıyla sürdürdü, polisiye filmleriyle sinema dilini geliştirdi. Kendinden önceki sinemacılardan farklı olarak sinema tekniği ve diline yeni bir anlayış getirdi. Belgeseller çekti, senaryo yazarlığı yaptı.

Türk sinemasının en önemli yönetmenlerinden biri olan Akad’ın sinemaya geçişi tiyatrocu kuşaktan ve geçiş kuşağından sonradır. Akad’la birlikte sinema kuşağı başlamış ve Türk sineması tiyatrocuların egemenliğinden kurtularak, yeni bir kişilik kazanmıştır. Yönettiği ilk dönem filmlerinin hemen hemen tümü sinemamızda yeni bir türün başlangıcı ve en özgün örnekleri olmuştur. Filmlerinde piyasa istekleriyle yedinci sanat sinemasının sanat ve anlatım özelliklerini ustaca bir araya getirmiştir. Ayrıca Türk sinemasında birçok yönetmenin yetişmesine de büyük katkıları olmuştur.

Önceki makaleYapı Kredi Kültür Sanat’ta Henri Cartier-Bresson Okuması
Sonraki makaleHanna
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here