Hakemli sinema dergisi Sinecine’nin dördüncü sayısı Ahmet Gürata editörlüğünde çıktı. Bu sayıda yer alan Özlem Özdemir’in “Yeni Dönem İslami Sinema ve Modernlik: Geleneksellik Sınırında Üslup Arayışı” başlıklı yazısı, beyaz sinema olarak da adlandırılan din konusunu merkezine alan filmlerin üslubunu ele alıyor. “Kurtuluş Savaşı Filmleri ve Milli Hamaset Arayışı” yazısında Serhan Mersin, Kurtuluş Savaşı ile ilgili romanlar ve filmleri ele aldıkları temalar açısından karşılaştırıyor. Yazı bu filmlerin ulusal kimliğin inşasında oynadığı rolü değerlendiriyor ve söylemlerini tartışıyor. A. Deniz Morva Kablamacı’nın “Bu Fabrika Bizim: Karanlıkta(n) Uyananlar’da İşçi Sınıfının Temsili” başlıklı yazısında ise sinemada işçi ve sınıf mücadelesi konusuna değiniliyor.
Bu sayıda ayrıca sinema araştırmalarında önemli bir ismin Francesco Casetti’nin geniş yankı uyandıran “Sinemasal Deneyim” yazısına yer veriliyor. Defne Kırmızı tarafından çevrilen yazısında Casetti, izleme deneyiminin sinema salonlarından başka mecralara kaydığı günümüzde bir sorgulamanın kapılarını aralıyor. Değini köşesinde ise, Umut Kocagöz belgesel sinemanın görülmeyeni gösterme ve açığa çıkarma çabasını sorunsallaştırıyor.
Bahar sayısının dosya konusu ise “Dünden Bugüne Sinema Araştırmaları” olarak belirlenmiş. Bu konuda hazırlanacak dosya için dergi yazım kurallarına uygun yazılarınızı sinecine@gmail.comadresine gönderebilirsiniz. Yazı göndermek için son tarih 15 Aralık 2011.