Ana sayfa Haber İstanbul Modern’de Carlos Saura Filmleri

İstanbul Modern’de Carlos Saura Filmleri

680
0


İstanbul Modern Sinema, İstanbul Cervantes Enstitüsü işbirliğiyle İspanyol sinemasının önemli ustası Carlos Saura’nın 1965-1979 yılları arasında yaptığı filmlerden bir seçki sunuyor. 06-16 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek programda ünlü yönetmenin Av, Nane Likörü, Kuzen Angelica, Besle Kargayı, Elisa, Hayatım ve Annemiz Yüz Yaşında adlı altı filmi gösterilecek.

Yönetmenin son derece kişisel sinemasının izlerini sürebileceğiniz bu filmler, Franco’nun gölgesindeki İspanyol kimliğini sorgularken, gerçekdışı öğeler kullanarak gerçekliğin ancak öznel olarak resmedildiği dünyaları yansıtıyor.

Programda, İspanyol sinema tarihinin klasikleri arasında gösterilen, 1966’da Berlin’de aldığı Altın Ayı ödülüyle Saura’ya ilk uluslararası başarısını kazandıran 1965 yapımı Av, 1967’de yönetmene ikinci Altın Ayı heykelini getiren Nane Likörü (1967), Cannes Film Festivali’nde yarışan Kuzen Angélica (1974), Cannes’da Özel Jüri Ödülü’ne layık görülen Besle Kargayı (1976), Fernando Rey ve Geraldine Chaplin’in performanslarıyla unutulmaz olan Elisa, Hayatım ve Oscar’a aday gösterilen komedi filmi Annemiz Yüz Yaşında (1979) yer alıyor.

Önceki makaleBir Zamanlar Anadolu’da Filminin Kurgu Günlüğü’nden Notlar
Sonraki makale“Film” Atlanta’dan Ödülle Döndü
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here