Ana sayfa Haber Altın Koza’da Türkiye Sineması Kongresi

Altın Koza’da Türkiye Sineması Kongresi

616
0

17 – 25 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek 18. Altın Koza Film Festivali kapsamında gerçekleştirilecek Uluslararası Altın Koza Sinema Kongresi’nin, Türkiye ve dünyadan yaklaşık 40 akademisyeni Adana’da buluşturacak. Bir film festivali kapsamında düzenlenmesi bakımından dünyada bir ilk olacak olan kongre, Türkiye Sineması için önemli bir akademik çalışma ve tartışma zemini olma iddiası taşıyor.

Türkiye Sineması: Türkiye’den ve Dünya’dan Bakışlar temasıyla düzenlenecek olan kongre, 21 – 24 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Kongrenin onursal başkanlığını Türk Sineması’na yön veren yönetmenlerden biri olan Ömer Lütfi Akad ve Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuz Adanır’ın yapacak.

Kongrede Türkiye Sineması’nda Hukuki ve Ekonomik Sorunlar, Türkiye Sineması’nda Türler, Yönetmenler Üzerinden Türkiye Sineması’na Bakmak, Türkiye Sineması’nda Politik Anlatının Yeri ve Sorunları, Son Dönem Türkiye Sineması’na Dair Film Okumaları ve Geçmişten Günümüze Değişimin İzleri başlıklı oturumlar düzenlenecek. Ayrıca 24 Eylül Cumartesi günü Yılmaz Güney Özel Oturumu ve Türkiye Sineması’nın Bugünü ve Geleceği başlığıyla düzenlenecek olan iki forumla kongre tamamlanacak. Sunulan bildirilerin, festival kapsamında bir kongre kitabında toplanarak yayımlanacak.

Bir film festivali kapsamında düzenlenmesi bakımından dünyada bir ilk olacak olan kongre, Türkiye Sineması için önemli bir akademik çalışma ve tartışma zemini olma iddiası taşıyor.

Önceki makaleJulia Leigh Röportajı
Sonraki makaleAltın Portakal’da “Geç Gelen Ödüller” Sahiplerini Buldu
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here