Ana sayfa Haber Antalya’da Ulusal Yarışmadaki Filmler Belli Oldu

Antalya’da Ulusal Yarışmadaki Filmler Belli Oldu

756
0

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve AKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, ulusal uzun metraj dalında 48. Altın Portakal’a başvuran 45 film arasından 13 filmin yarışmaya seçildiğini bildirdi.

Altın Portakal’a bu yıl başvuran 45 filmden 30’unun, yarışmaya hak kazanan 13 filmden 9’unun yönetmenlerinin ilk filmi olduğunu vurgulayan Başkan Mustafa Akaydın son dönem Türk sinemasındaki gençleşme eğilimine dikkat çekerek; Türk sinemasını ulusal ve uluslararası alanda zirveye taşıyacak usta yönetmenler bu gençler arasından çıkacaktır”, dedi.

Yarışmaya hak kazanan13 filmden 1 filmin yönetmeni kadın.

Portakal’ın bu yılki yarışmacıları

Başkan Mustafa Akaydın;

8 Ekim Perşembe günü Türker İnanoğlu Vakfı Sinema Müzesi’nde (TÜRVAK) toplanan Mahinur Ergun (yönetmen), Fide Motan (yönetmen), İlksen Başarır (yönetmen), Selda Çiçek (yönetmen-sanat yönetmeni), Prof. Dr. Ruken Öztürk (akademisyen), Ayşegül Çetin (yapımcı), Tuba Büyüküstün (oyuncu), Beste Bereket (Oyuncu) ve Nil Kural’dan (sinema yazarı) oluşan Ön Jüri değerlendirmesi sonunda:

Serdar Akar’ın yönettiği “Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm”
Raşit Çelikezer’in yönettiği “Can”
Ramin Matin’in yönettiği “Canavarlar Sofrası” (ilk film)
Hüseyin Eleman’ın yönettiği “Fedakar” (ilk film)
Çiğdem Vitrinel’in yönettiği “Geriye Kalan” (ilk film)
Hasan Tolga Pulat’ın yönettiği “Güzel Günler Göreceğiz” (ilk film)
Egemen Sancak’ın yönettiği “Hangi Fillm” (ilk film)
Erdal Rahmi Hanay’ın yönettiği “Hicaz” (ilk film)
Kenan Korkmaz’ın yönettiği “Lüks Otel” (ilk film)
Ümit Ünal’ın yönettiği “Nar”
Savaş Baykal’ın yönettiği “Öngörüye Ağıt”
Shiar Abdi’nin yönettiği “Yürüyüş” (ilk film)
M.Caner Alper – Mehmet Binay’ın yönettiği “Zenne” (ilk film)

adlı filmlerin 48.Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’na seçildiğini bildirdi.

Jüri’ye Müjde Ar başkanlık edecek
Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın ana jürisine Müjde Ar başkanlık edecek. Jüride yer alan diğer isimler yönetmen Handan İpekçi, oyuncular Vahide Gördüm, Bergüzar Korel; yazarlar Ayşe Kulin, Yaşar Seyman; sanat yönetmeni Annie Geelmuyden Pertan, müzisyen ve oyuncu Şevval Sam, sinema eleştirmeni Melis Behlil, akademisyen Prof. Dr. Serpil Kırel ve Çiğdem Anad’ dan oluşuyor.

8 – 14 Ekim 2011 tarihleri arasında gerçekleşecek Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda birinci gelen film 350 bin TL ile ödüllendirilecek. En İyi İlk Film’e 50 bin TL verilecek. Uzun Metraj’da En İyi Yönetmen ödülü 50 bin; En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Müzik ödüllleri 30’ar bin TL olarak belirlendi.

Ödüller, 14 Ekim 2011’de düzenlenecek Kapanış ve Ödül Töreni’nde sahiplerini bulacak.

Önceki makaleLondra Film Festivali Programı Açıklandı
Sonraki makaleThe Conspirator
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here