Jüri üyeleri, yönetmenler, oyuncular ve yapımcıların yanı sıra Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz’ın da katıldığı toplantıda açıklanan programın en dikkat çekici bölümlerinden birisi Nâzım Hikmet’in şiirinden esinlenerek oluşturulan ‘Ben Asyalıyım, Ben Afrikalıyım’ başlığını taşıyor.
Bu bölümde Türkiye prömiyerini yapacak filmler arasında yer alan ve Mısır’daki devrimi konu alan, birçok yönetmenin Tahrir Meydanı’nda çektiği görüntülerden oluşan 18 Gün en fazla dikkat çeken yapım. Mahamet Saleh Haroun’un 2010 Cannes Film Festivali Jüri Ödülü sahibi Haykıran Adam ile Kenya yapımı Ruhun Peşinde bu bölümün diğer önemli filmleri arasında gözüküyor.
Bu yılki Cannes Film Festivali’nde ilk gösterimi yapılan Woody Allen’ın son filmi Paris’te Gece Yarısı’nın Türkiye prömiyeri de Adana’da gerçekleştirilecek. Eylül’ün sonunda Türkiye’de vizyona girecek filmi, Bir Zamanlar Anadolu’da filminde olduğu gibi yine ilk kez Adanalı sinemaseverler izleme şansına kavuşacak.
Belgeseller
Adana Altın Koza’da bu yıl kurmaca film programının dışında, belgesel programında da dikkate değer belgeseller gösteriliyor. 12 Kızgın Lübnanlı, Kapitalizm, Geliştirilmiş Formül, Unutulmuş Düşler Mağarası, Anadolu’nun Son Göçerleri: Sarıkeçililer, Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir belgeselleri programda öne çıkan belgeseller.
Yarışma Filmleri
Derviş Zaim başkanlığında, Beste Bereket, Bülent Vardar, Ebru Ceylan, Selim Demirdelen ve Yekta Kopan’dan oluşan jürinin değerlendireceği ulusal yarışma filmleri ise şöyle:
Aşk ve Devrim (F. Serkan Acar)
Beni Sev (Ali Özgentürk)
Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi (Onur Ünlü)
Eylül (Cemil Ağacıkoğlu)
Gelecek Uzun Sürer (Özcan Alper)
Kadife / Büyük Ana (Erdoğan Kar)
Kaybedenler Kulübü (Tolga Örnek)
Mar (Caner Erzincan)
Memleket Meselesi (İsa Yıldız, Murat Onbul)
Saklı Hayatlar (A. Haluk Ünal)
Simurg (Ruhi Karadağ)
Türk Pasaportu (Burak Cem Arlıel)
Vücut (Mustafa Nuri)
Yurt (Muzaffer Özdemir)